10 Soruda LGS (Liselere Geçiş Sınavı) Başvuruları

Milli Eğitim Bakanlığı sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin yapılacak merkezi sınav başvuru ve uygulama kılavuzunu yayınladı. Kılavuz ışığında LGS başvurularını 10 soruda ele alalım.

  1. Sınav ne zaman ve nasıl yapılacak?

8.sınıf merkezi sınav uygulaması 5 Haziran 2022 Pazar günü, 1. oturum saat 09.30’da; ikinci oturum saat 11.30’da yapılacak.

                   2.   Öğrenciler sınava girmek zorundalar mı?

                        Merkezî sınav başvuruları isteğe bağlı olup sınava katılmak zorunlu değildir. Fakat; Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları ve Proje Okullarına gitmek isteyen öğrenciler sınava girmesi ve yeterli puanı alması gerekmektedir.

                   3. Sınav başvuruları ne zaman ve nasıl yapılacak?

                       LGS başvuruları geçen sene olduğu gibi bu sene de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 4-14 Nisan 2022 tarihleri arasında merkezi olarak gerçekleşecek. 

                       Öğrenciler/ veliler 4 Nisan 2022 tarihinden itibaren Merkezî Sınav başvurularına dair bilgileri e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden görebilecekler.

   4. Sınavda kaç soru sorulacak ve ne kadar süre tanınacak?

    Sınav, iki oturum hâlinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve aynı gün yapılacaktır. Birinci oturum,50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 80 dakika olacaktır. Birinci oturumda, 8’inci sınıf Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil, ikinci oturumda ise Matematik ve Fen Bilimlerinden sorular yöneltilecek.

  5. Hangi dersten kaç soru sorulacak?

       1. Oturum / Sözel Alan

Alt Testler

Soru Sayısı

Türkçe

20

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

10

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

10

Yabancı Dil

10

Toplam

50

2. Oturum / Sayısal Alan

Alt Testler

Soru Sayısı

Matematik

20

Fen Bilimleri

20

Toplam

40

6. Sınav puanı hesaplanırken derslerin ağırlıkları nasıl olacak?

   Ağırlıklı Standart Puan Hesaplanırken Kullanılacak Ağırlık Katsayıları

Alt Testler

Ağırlık Katsayıları

Türkçe

4

Matematik

4

Fen Bilimleri

4

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

1

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

1

Yabancı Dil

1

7. Sınavın değerlendirmesi yapılırken yanlışlar doğruyu etkiler mi?

   Her bir alt teste ait ham puan; ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak. Öğrenci diliyle üç yanlış bir doğruyu götürüyor:)

8. Sınav giriş belgesi ne zaman yayınlanacak?

    Sınav giriş bilgileri 27  Mayıs 2022 tarihinden itibaren e-Okul Veli Bilgilendirme Sisteminden açıklanacak. Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi Okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamda alınacak, mühürlenip onaylandıktan sonra öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır bulundurulacaktır.

    Sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecek.

10. Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

    Merkezî sınav sonuçları 30 Haziran 2022 tarihinde www.meb.gov.tr internet adresinde ilan edilecek.

Kılavuz için TIKLAYINIZ

İbrahim TONBULOĞLU

Eğitimci/Yazar

Editör: TE Bilişim