Kamuoyunda LGS'nin kaldırılacağına dair çıkan iddialara yanıt veren Milli Eğitim Bakanlığı, sınavlı sistemin devam edeceğini, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki ilk yeni LGS sorularının 2028 yılında geleceğini bildirdi. MEB yetkilileri, öğrencilerin sadece sınav sonucuna göre değil portfolyo ve süreç odaklı bütüncül bir anlayışla destekleneceğini açıklarken, ara tatillerin kaldırılmasına yönelik bir çalışma olmadığını da netleştirdi.
Son dönemlerde LGS sınavının kaldırılacağına dair söylentiler var. Bu konuda eğitimcilerin de kafası karışık. Çünkü mevcut 7. ve 8. sınıflardan sonra gelen öğrenciler tamamen Maarif Sistemiyle eğitim görmüş olacaklar. Durum böyle olunca da LGS'nin kaldırılıp yerine başka bir model getirileceğine dair inanış oluşmuş.
Sabah Gazetesi'nden Pınar Yıldız Yüksel, MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'yle görüştü ve yetkililere sorularını yöneltti.
Pınar Yıldız Yüksel'in bugünkü köşesine taşıdığı MEB görüşmesine ilişkin detaylar şu şekilde;
Görünen o ki, 2028 yılında ilk kez yeni programla hazırlanan sorular gelecek, yani sınavlı sistem devam ediyor. Ancak öğrencilerin bilgiyi kullanma, analiz etme, becerilerinin ölçümlenmesine ağırlık verilecek. Bu süreç içerisinde öğrenciler yetenekli olduklarına alanlara yönlendirilecek ve güçlü yönleri desteklenecek. Amaç bütüncül bir eğitim süreci...
Ara tatiller devam ediyor, ortaokula yeni başlayacak öğrencilere de bakanlık online sistemlerinden destek programları hazırlamış.
ARA TATİLLER DEVAM EDİYOR
- Ayrıca ara tatillerin kaldırılacağına dair, geçtiğimiz dönemde bir beklenti vardı. Önümüzdeki dönemlerde bunla ilgili bakanlığımızın bir çalışması var mı?
- Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki eğitim ve öğretim kurumlarının 2026- 2027 eğitim ve öğretim yılı çalışma takvimi, 2026/68 sayılı genelge ile yürürlüğe konularak kamuoyuna duyurulmuştur. Söz konusu çalışma takviminde ara tatillerin kaldırılmasına yönelik herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir.
2028'DE İLK KEZ YENİ PROGRAMLA HAZIRLANAN SORULAR OLACAK
- İki yıl sonra liselere sınavsız bir giriş mümkün olacak mı? Maarif modeline göre, liselere girişte etkili olan başka yöntemler olacak mı? Yoksa soru şekli mi değişecek?
- Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında öğrenim gören öğrenciler, 2028 yılında ilk kez yeni öğretim programlarına göre hazırlanan sorularla sınava girecektir. Sorular, yeni öğretim programları ve ders kitaplarıyla uyumlu hale getirilecektir. Sorularda öğrencilerin bilgiyi kullanma, yorumlama, analiz etme ve problem çözme becerilerinin ölçülmesine ağırlık verilecektir.
Kaynak : Sabah




