2024 altının yılımı olacak?

Altın fiyatları faiz artırımlarından yediği baskıya rağmen 2023'te de yatırımcısına en fazla kazandıran yatırım araçlarından biri oldu. 

11 ayda 1115 liradan 1955 liraya kadar yükselen gram altın, yatırımcısına yaklaşık yüzde 75 kazandırdı. 

Peki Fed'in güvercin duruşu altın fiyatları tarafına nasıl yansıyacak? 2024 yılı altın yılı mı olacak? Gram altın 2000 lira seviyesini görür mü? 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş rakam vererek açıkladı.

ALTIN ÖZELİNDE ALINAN KARARLAR

Gram altın özelinde 2023 yılı çeşitli kararlarının açıklandığı bir yıl oldu. Mesela 0,25 veya 0,50 gram altın için üretim yasağı geldi.

 İthalatla ihracatı dengelemek için ithalat yasağının geldi. Kotanın uygulandığı bir süreç de gördük.

GRAM ALTIN 2000 LİRAYI GÖRÜR MÜ?

Tercihlere baktığımız zaman risksiz olarak faiz getirisi var. Ancak 1 milyon TL'sini bankaya koyandan daha çok altın alan kazandı. 

1 milyon TL'si ile gram altın alan yılın 11 ayında 678 bin TL kazandı. Ancak fiziki tarafta aslında bu rakam 875 bin liraydı. Aylık böldüğünüz zaman da diğer enstrümanlardan daha fazla getirisi olmuş oluyor. 

2024 yılında bu rakamsal değerler yukarı yönlü hareket edebilir. Yine en az 875-900 bin lira civarında bir getiri sağlayabilir.

2024 ALTIN YILI MI OLACAK?

Ons altın değeri 2000 dolar seviyesinin üzerinde şu anda. Bu hafta 2048 dolar seviyesine kadar yükseldi. 

Altın puslu havaları seviyor. Savaşı, enflasyonu, belirsizliği sever. Biz 2023 yılında hepsini gördük. Buna rağmen 2070 dolar seviyesinin yukarısının kırılmaması teknik olarak bize baskılandığını gösteriyor aslında. 

Fed beklenti dahilinde faiz artırımı yapmadı. 2024 yılının ilk çeyreğinde piyasalara faizi indirmeye yönelik mesajlar verecek. 2024'ün 2. yarısında benim öngörüm Fed 75 baz puanlık bir faiz indirimi yapacak.

Dolayısıyla ons altın 2000 dolar seviyesine artık yerleşti. 2024 yılında 2000 dolar seviyesini dip seviyesi olarak kabul eder. Bu yükselişlerini 2350 dolar seviyesine kadar devam ettirebilir. 

Merkez Bankası faiz politikaları burada etkili. Jeopolitik gerilimler devam ediyor. Küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler hala devam ediyor.

Bu ons altın fiyatını pozitif yönde etkiliyor. Haliyle gram altın da yeni rekorlara imza atacak. Altın 2024 yılında altın çağını yaşayacak.

KAYNAK: SABAH

WHATSAPP KANAL ve GRUPLARIMIZA DAVETLİSİNİZ!

ÖğretmenX Haber Öğretmen Grubu (Türkiyenin en büyük öğretmen whatsapp grupları) https://chat.whatsapp.com/HzsyRWyhAICFVYRtIbF2m8
* Whatsapp gruplarda ad, soyad, tel bilgilerinizin diğer kişilerin görmemesi için düzenleyebilirsiniz.

ÖğretmenX Haber Paylaşım Kanalı (Türkiyenin en büyük öğretmen whatsapp kanalı) 
https://whatsapp.com/channel/0029Va5SUWqElah0SpnlNU1z 
* Whatsapp kanalda ad, soyad, tel diğer bilgilerinizi diğer kişiler kesinlikle  göremez. Kullanmak için whatsapp güncellemeniz gerekir.

Türkiye’nin en büyük öğretmen telegram kanalınıza davetlisiniz: https://t.me/ogretmengundemi
Paylaşıma açık uzman öğretmenlik grubumuzda öğretmenin gündemini birlikte değerlendirebiliriz:
https://t.me/uzmanogretmenlik
Ayrıca sınav görevi kanalımıza görevleri yakından takip edebilirsiniz:  https://t.me/sinavgorevi

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı ! Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı !

Halka arz haber, bilgi paylaşım grubumuza katılabilirsiniz   https://t.me/+P44GkHZT5rNhODhk

Editör: Admin0 Admin0