Yeni tip koronavirüsün pençesindeki Hindistan'da Sağlık Bakanlığı, ülkede giderek yayılan ölümcül 'kara mantar' hastalığıyla bağlantılı 9 bin vakanın görüldüğünü açıkladı.

"Ölümcül kara mantar" ile ilgili vakaların yarısından çoğunun Gujarat ve Maharaştra'da eyaletlerinde  görüldüğü ifade edildi.

Hindistan Sağlık Bakanlığı, ülkedeki 15 vilayette toplam 9 bin ölümcül kara mantar vakasının görüldüğünü açıkladı.

Kara mantar hastalığına ilişkin artan vaka sayıları nedeniyle ülkedeki sağlık uzmanları, hükümete 29 vilayette salgın ilan edilmesi çağrısında bulunuldu.

Hindistan'ın merkezindeki Indore şehrinde bulunan 1.100 yataklı Maharaja Yeşwantrao Hastanesi İlaç Departmanı Başkanı Dr. Pandey:

"Kara mantar enfeksiyonu Kovid-19'dan çok zorlu olmaya başladı. Hastalar zamanında ve düzgün bir şekilde tedavi edilmezse ölüm oranı yüzde 94'e çıkabilir. Tedavisi pahalı ve ilaç miktarları yetersiz."

MUKORMİKOZ NEDİR?

Dünya genelinde nadir görülen bir enfeksiyon türü olarak biliniyor. Toprak, bitki, dışkı veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu görülebiliyor.

Mumbai'de görevli göz ameliyatları ve enfeksiyonları uzmanı Dr. Akshay Nair, "Bu yaygın görülen bir küftür, toprakta, havada, hatta sağlıklı insanların burunlarında da bulunur" dedi.

Sinüs, beyin ve ciğerleri etkileyebilen bu enfeksiyon, kanser veya AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi sorunları yaşayanlar ile diyabet hastalarında ölümcül olabiliyor.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE, DHA
Editör: TE Bilişim