2020-2021 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK AŞAMALI VE SEYRELTİLMİŞ EĞİTİM İLE HİBRİT EĞİTİM SÜREÇLERİ UZAKTAN EĞİTİM ÇALIŞMALARININ ÇEVRİM İÇİ OLARAK PLANLANMASI ŞUBAT SEMİNERİ RAPORU

AŞAMALI EĞİTİM

1. Dönem 1,2,3 ve 4. Sınıflardan sonra 8 ve 12. Sınıflarda da aşamalı olarak yüz yüze eğitime başlanmıştı. Daha sonra 5,6,9 ve 10 sınıflar da yüz yüze eğitime kademeli olarak geçmişlerdi. Ancak virüsün hızla artmasından sonra tekrar uzaktan eğitime geçildi. 2. Dönemde 15 Şubattan sonra köy okulları yüz yüze eğitime başlayacak. 1 Marttan sonra da 8 ve 12. Sınıflardan başlamak üzere aşamalı olarak yüz yüze eğitime başlanacak. 2. Dönemde de 1. Dönemdeki gibi kademe kademe aşamalı olarak yüz yüze eğitime başlanması mantıklı görünmektedir.

SEYRELTİLMİŞ EĞİTİM

Seyreltilmiş  eğitimde  sınıf  ikiye  bölünerek  öğrencilerin  haftanın  2  günü  okula  gelmesi,  bu  sayede sınıflardaki mevcutların azaltılması planlandı. Seyreltilmiş eğitimin en iyi tarafı az öğrenci ile ders yapma imkanı  sağlamasıydı.  Bu  sayede  her  öğrenci  ile  birebir  ilgilenme  fırsatı  doğdu.  Ancak  kazanımların verilmesi açısından yetersiz olmaktadır. Ancak 2. Dönemde de kalabalık sınıf modeli yerine alternatif olabilecek mantıklı bir model olarak durmaktadır.

HİBRİT EĞİTİM

Hibrit eğitim; geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanmasıdır. Ülkemizde ise salgın riskini en aza indirmek ve konuların planlanan şekilde öğretilmesi için 1. dönem pazartesi ve salı günü bir grup, perşembe ve cuma günü ise diğer grup okula gelecek şekilde eğitim planlandı. Uzaktan eğitim devam etti. Uzaktan eğitim imkânı olmayan öğrenciler için EBA erişim noktaları kuruldu. 2. Dönemde de böyle bir modelin olması ve uzaktan eğitimin de devam etmesi ayrıca EBA erişim noktalarının da yine devam etmesi mantıklı görünmektedir.

UZAKTAN EĞİTİM

Uzaktan eğitim; zamandan ve mekândan tamamen bağımsız bir şekilde öğrencinin ve öğretmenin okula gelme zorunluluğu olmaksızın mevcut var olan bilgisayar, tablet ve telefon teknolojileri vasıtası ile sanal ortamda canlı, görüntülü, sesli olarak derslerin işlendiği, günümüz şartlarında eğitim ve öğretimin hızla bilgisayar ortamında geçtiği yenilikçi bir eğitim sistemidir.

Uzaktan eğitim aslında bir açık öğretim sistemi ya da örgün öğretimin yanında başvurulan ikinci sınıf bir öğretim sistemi değildir. Aksine yıllardır ileri düzey gelişmiş ülkelerde uygulanan eğitim sistemidir. Ancak ülkemizde  gerek  çoğu  öğrencimizde  bilgisayar,  tablet  ya  da  akıllı  telefonun  ve  internetin  olmaması sebebiyle, gerekse bu cihazlara sahip olan öğrencilerimizin uzaktan eğitim sürecini tatilmiş gibi düşünüp derslere katılmadığı için uzaktan eğitimde katılım maalesef yüz yüze eğitimin yarısından dahi azdır. Uzaktan eğitimin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için her öğrencinin en azından akıllı telefonu ve internet paketinin  olması  gereklidir.  Ancak  şu  anda  okulumuzda  akıllı  telefonu  dahi  olmayan,  internet  paketi olmayan veliler vardır. Telefon operatörlerinin sağladığı ücretsiz internetin canlı derslerde geçerli olmaması katılımın daha da düşük olmasına sebep olmuştur. EBA ‘da yaşanan bağlantı problemleri de bir an önce düzeltilmelidir.

2. dönemde yüz yüze eğitime başlanmaması ya da yukarıdaki eğitim modelleri ile başlanması durumunda uzaktan eğitimde alt yapının iyileştirilmesi, öğrencilerin online derslere katılabilmesi için yukarıda saydığımız problemlerin düzeltilmesi gerekmektedir.

DEĞERLENDİRME

2.  dönemde  salgının  azalması  durumunda  yüz  yüze  eğitime  başlanırsa  öğrenciler  açısından  daha  iyi olacaktır. Çünkü öğrenciler online eğitimde gerek öğretmenleri ile gerekse arkadaşları ile duygusal bir bağ kuramamakta ve bu da derslerine yansımaktadır. Ancak salgının seyrine göre uzaktan eğitime devam edilecekse de öğrencilerin derslere daha aktif katılımlarını sağlamak için aşağıdaki problemlerin giderilmesi gerekmektedir.

- Maddi durumu iyi olmayıp evinde bilgisayar, tablet veya telefon bulunmayan öğrencilere Bakanlığımızın sağladığı tablet dağıtımlarının devam ettirilmesi.

- İnternet erişimi olmayan ve EBA Destek Noktalarına ulaşım imkanı olmayan öğrencilerin internet erişim

problemlerinin giderilmesi için gerekirse geçici olarak taşınabilir modemlerle destek verilmesi.

- Öğrencilerin derslere aktif katılımları için gerekirse yoklama alınmalı ve yoklamalar e-okula işlenmeli.

Seminer raporunu World dosyası olarak indirmek için TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilişim