Milli Eğitim Bakanlığı'ndan öğrenciler için kritik uyarı!


Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve uzmanların yönlendirdiği platformlar üzerinden öğrencilerin ders alması önerilirken, ne olduğu belli olmayan sosyal medya hesaplarından yapılan yayınların öğrenciler üzerinde yanlış etki bırakabileceği belirtiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca öğrenci başarısını artırmak için öğretmenlere yönelik "Akran Öğreticiliği" el kitabı da hazırladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk çocukların ekran süresinin arttığına dikkat çekerek, “Bu süre eğitim için elverişli ancak oyunlar ve sosyal medya kullanımı konusunda velilerimizle iş birliğine ihtiyacımız var” bilgisini paylaştı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Çocuklarımızın ekran süresi arttı. Bu süre eğitim için elverişli ancak oyunlar ve sosyal medya kullanımı konusunda velilerimizle iş birliğine ihtiyacımız var” diyerek, güvenli internet kullanımı ile ilgili bir dosya paylaştı. Dosyanın dikkate alınması ve incelenmesi konusunda uyarıda bulunan Bakan Selçuk’un paylaştığı dosyada, ailelerin internet kullanımı konusunda çocuklarını desteklemesi ve koruması için, ilkokuldan liseye her yaştaki öğrenciye uygun olan pratik tavsiyeler yer alıyor.

DİJİTAL DÜNYADA GÜVEN İLE DOLAŞMAK ÖĞRETİLMELİ

Güvenli internet kullanımı başlığı altında, “Günümüzün çocukları ve gençleri birçok yetişkinin büyüdüğü dünyadan farklı bir dünyada yetişiyorlar. Çocukların gelişimleri ve çağın gereklerine uyumları için çocukların internete erişimlerini yasaklamak etkili bir yöntem değildir. Çocuklarınızın çevrimiçi aktivitelerini takip etmeli, uygun seçimler yapmaları ve yaptıkları seçimlerin sonuçlarının farkına varmalarını sağlamalı, hem kontrol hem de nasihat eden olmalısınız. Nasıl ki çocuklarımıza karşıdan karşıya geçerken iki tarafa bakmayı, yüzmeyi, bisiklete binmeyi öğretiyorsanız, dijital dünyada güven içinde dolaşmaları için bilgi iletişim araçlarını ve interneti güvenli şekilde nasıl kullanabileceklerini de öğrenmeye ihtiyaçları var” ifadeleri yer alıyor.



ÇOCUĞUNUZUN EKRANI SİZ OLUN!

“Çocuğunuza Nasıl Rehberlik Edebilirsiniz” sorusunu yönelten dosyada, “Bilgi sahibi olun, ilgi sahibi olun, ortak kullanım alanları oluşturun, güvenlik tedbirleri alın, bilinçli hareket edin ve çocuğunuzun ekranı siz olun” uyarısında bulunuyor.

En iyi çevrimiçi güvenlik stratejisinin çocukla konuşmanın olduğunu söyleyen dosyada, “Günümüzde çevrimiçi dünyanın, çocukların ve gençlerin sosyal hayatlarının önemli bir parçası haline geldiği aşikardır. Aileler çocukların bu alandaki güvenliğini sağlamak için; internet kullanımını yasaklamaktan ziyade iletişim teknolojileri konusunda bilgi sahibi olmalı, kontrolü elden bırakmamalı ve çocuklarına bu konuda empati ile yaklaşmalıdırlar. Çocuğunuzun her türlü konuda, karşılaştığı herhangi bir sorunu sizinle rahatlıkla paylaşabileceğini ve sizden yardım alabileceğini bilmesi gerekir” şeklinde uyarılarda bulunuyor.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN ÖĞRETMENLERE 'AKRAN ÖĞRETİCİLİĞİ EL KİTABI'

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrenci başarısını artırmak için öğretmenlere yönelik "Akran Öğreticiliği" el kitabı hazırladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, MEB, öğrencilerin başarısını artırmak için kullanılabilecek yöntemlere ilişkin öğretmenlere yönelik kapsamlı çalışmalara dayanan el kitapları hazırlamaya devam ediyor.

Geri Bildirim el kitabının ardından paylaşılan ikinci kitap Akran Öğreticiliği el kitabı, http://cdn.eba.gov.tr/kitap/akran adresinden e-Kitap olarak yayımlandı.

"Çocukların öğrenme sürecine ayna tutmak için geri bildirim verme yönteminin öğretmenler tarafından nasıl en etkin şekilde kullanılacağı" sorusunun ardından ikinci kitapta ise "Akran öğreticiliği, öğretmen rehberliğinde planlı ve yapılandırılmış bir şekilde uygulandığında nasıl etkili bir öğretim stratejisine dönüşür" sorusuna yanıt verildi.



Sınıf içi ve dışında günlük hayatın doğal getirisi olan akran öğreticiliğine ilişkin yapılandırılmış pek çok modelin bulunduğu belirtilen açıklamada, bir öğrencinin, diğer bir öğrencinin öğrenmesine yardımcı olmasıyla gerçekleşen akran öğreticiliğinin, öğrencilerin sadece akademik başarısının artmasında değil öz güven, sorumluluk, zaman yönetimi gibi birtakım tutum ve becerilerin gelişmesine de katkı sağladığına işaret edildi.

Arkadaşlık temelli bir öğrenme ortamı oluşturulduğunun anlatıldığı el kitabında, teorik bilgilerin yanı sıra akran öğreticiliğinin bir öğretim stratejisi olarak nasıl kullanılabileceğine ilişkin birtakım öneriler de yer aldı.

"BİZ ÖĞRETMENLER GİBİ ÇOCUKLARIMIZ DA ÖĞRETİRKEN DAHA ÇOK ÖĞRENİYOR"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, öğretmek ve öğrenmenin birbirinden bağımsız süreçler olmadığının altını çizerek şunları kaydetti:

"Biz öğretmenler gibi çocuklarımız da öğretirken daha çok öğreniyor. Her çocuğun başarılı olduğu alan, yetenekleri farklıdır. Birine 'Haydi, bu en iyi yaptığını arkadaşına sen öğret.' dediğinizde çok güzel bir öğretmen olur. Öğretenin sorumluluk duygusu, öz güveni gelişir, öğrenen, eğlenerek daha kalıcı öğrenir. Bu yönteme ilişkin yapılmış pek çok uluslararası çalışmayı derleyerek 'Neden ve nasıl akran öğreticiliği' sorularına yanıt vermeye çalıştık. Meslektaşlarıma ve çocuklarıma katkı sunmasını diliyorum."


haber7

Editör: TE Bilişim