Gaziantepli 3 kız lise öğrencisi, 5 dakikada yüzde 95 oranında doğru sonuç veren Koronavirüs test cihazı geliştirdi. Gaziantep Özel SANKO Okulları’nda eğitim gören Ece Güner, Çiçek Dilara Kaya ve Elif Nida Tahaoğlu, 5 dakikada yüzde 95 oranında doğru sonuç veren Covid-19 test cihazı geliştirdi. Yapay zeka sayesinde doğruluk oranının arttırıldığı test cihazı için patent başvurusunda bulunacaklar. 7/24 olabilirsiniz. Hedefleri ise cihaz sayesinde Koronavirüs vakalarının hızla tespit edip salgının yayılmasının önüne geçmek. TÜBİTAK Bölge Finallerinde birincilik elde eden proje, diğer Koronavirüs testlerinin acısız olması ve düşük maliyetiyle ön planda.

Covid-19 testi 5 dakika sürüyor.

Cihaz hakkında açıklamalarda bulunan lise öğrencisi Elif Taha Ulu, “Cihazımız çok kolay çalışıyor. Burada size hasta olup olmadığı bilgisini veriyoruz. Üst kısma tükürüğü koyuyorsunuz diğer kısımlarda da koku ve tat bölümleri var. Sizin bu kokuları koklamanız ve tatları tatmanızı istiyoruz. Ona göre değerleri veriyoruz, sayısal verileri yapay zekaya girmek için. Tükürüğümüzü yerleştiriyoruz. Ekranda bize bilgisini veriyor. İçinde tükürük ve nişasta var. İçindeki alfa amilaz maddenin aktivitesini artırmak için bu ikisinden oluşuyor sadece. Deneklerimizden tükürüklerini alıyoruz. Laboratuvar ortamında içine nişasta ekliyoruz. Sonra deneklerimizden koku ve tat alıyoruz. Onlarında sayısal verilerini yapay zekaya giriyoruz ve test bize sonucu veriyor. Daha kolay sonuç veriyor ve istatistiksel olarak daha güvenilir. Hedefimiz de bunu tüm dünyaya ulaştırmak. Deneklerden tükürük almakla birlikte 5 dakika sürüyor” dedi.

Test doğruluk oranı yüzde 95'e yakın

Lise öğrencilerinin geliştirdiği test cihazı sayesinde test sonucunun kısa sürede alındığını söyleyen okulun Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı, “Biz okul olarak esasında TÜBİTAK ve benzeri bilimsel çalışmaları çok destekliyoruz. Bu projede onlara bir örnek. Genel de bilimsel gelişmeler ihtiyaçtan ve dünyada oluşan gelişme ihtiyaçlarından ortaya çıkıyor. Bildiğiniz gibi 13 aydır tüm dünyada Covid-19 tüm dünyayı etkileyen bir süreç. Öğrencilerimiz de ekim-kasım ayından bugüne acaba Covid-19 ile ilgili nasıl bir şey yapabiliriz şeklinde fikirler yürüttüler.” dedi.

Proje ocak ayında TÜBİTAK'a iletildi.

TÜBİTAK'a iletilen proje ilk elemelerden geçtikten sonra bölge finallerine davet edildi. Bölge finallerinde biyoloji ana dalında sağlık ve medikal cihazlar alt dalında bölge birinciliği elde etti. Proje Türkiye finallerinde de yarışacak.

Editör: TE Bilişim