Pandemi ile birlikte kısıtlamalar ve yeni düzenlemeler hayatın her alanında sıkı bir şekilde uygulanıyor. HES kodu bu doğrultuda karşımıza çıkan uygulamalardan belki de en önemlisi. Sağlık Bakanlığı, salgının kontrolünü elinde tutabilmek için 'HES kodu' uygulamasını başlattı.

FAYDALI BİLGİLER

Hayat Eve Sığar bilinen kısa ismiyle HES mobil uygulaması hayatımızın her alanında gerekli hale geldi. Özellikle Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan HES kodu alışveriş merkezlerine girişlerden kamu kurumlarına girişlere, uçak seyahatlerinden otobüs seyahatlerine kadar hemen hemen her alanda illaki gerekli olan bir ayrıntı haline geldi. Artık Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete sokulan HES kodu olmadan İETT otobüsleri ile yolculuk etmek bile mümkün değil!

15 Ocak 2021‘den itibaren tüm İstanbulkart kullanıcıları, karta tanımlı bir HES kodu bulundurmak zorunda. Aksi durumda sistem uyarı verecek ve kişi otobüse alınmayacak.

Sağlık Bakanlığı’nca İBB’ye iletilecek olan tanısı konmuş Covid-19 taşıyıcılarının veya bu kişilerle temasta olanların kişiselleştirilmiş İstanbulkart’ları askıya alınacak. Anonim İstanbulkart’ları kişiselleştirilecek.

Hes Kodu Nasıl Alınır?

HES kodunuzu alabilmek için birkaç yol bulunmaktadır. SMS ile Hes kodu almak, E-Devlet üzerinden HES kodu almak ve Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden HES kodu almak mümkün.

Kısa Mesaj (SMS) ile HES Kodu Nasıl Alınır?

HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazıp, 2023’e gönderilir.

HES Kodu İstanbul Kartlara Nasıl Tanımlanır?

HES kodu İstanbul Kartlara nasıl tanımlanır? Sorusu vatandaşlar tarafından en çok merak edilen soru oldu. HES kodunuzu oluşturduktan sonra https://kisisellestirme.istanbulkart.istanbul/ adresine giderek bilgilerinizi doldurmanız gerekiyor. Bu işlem ile birlikte HES kodunuz İstanbul Kartlarınıza tanımlanmış olacak.

HES Kodu Almak için Diğer Yöntemler Neler?

Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını telefonlarınıza indirip HES kodu işlemleri bölümünden HES kodu oluştur butonuna tıklanarak kod kullanım süresi seçilerek alınabilir. Dilerseniz E-devlet üzerinden de HES kodu oluşturabilirsiniz.

HES Kodu Nerelerde Kullanılır?

İş yerlerinde, Şehirler arası seyahatlerde (otobüs,tren,uçak). Tüm kamusal mekanlarda kullanılmaya başladı. 15 Ocaktan itibaren İstanbul’da İstanbul Kart’ına HES kodu tanımlamayanlar toplu taşıma araçlarını kullanamayacaklar.

Editör: TE Bilişim