Piyasalar, tekrar artan Kovid-19 vaka sayısı ve 15 Nisan’daki Merkez Bankası faiz toplantısına kilitlendi. Casinonun en iyilerinden sitesini deneyimleyerek kararını ver.

Borsada yabancı dalgası yaşanıyor. Yabancı yatırımcılar bir taraftan önemli miktarda satış yaparken bir taraftan da belirli hisselerde alıma devam ediyorlar. Yabancıların ilk çeyrekte 160 hissede net alıcı oldukları gözlendi

Borsada yılın ilk çeyreğinde 1.9 milyar dolar ile en büyük çeyreklik satışlarından birini yapan yabancılar, 239 hissede net satış yaparken 160 hissede de net alımda bulundu. Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi yılın ilk çeyreğinde en düşük 1.256 seviyesini görürken en yüksek 1.589’a çıktı. Endeks ilk çeyreği yüzde 6.1 oranındaki değer kaybıyla kapattı. Bu dönemde yabancılar 1.9 milyar dolarlık net satış gerçekleştirdi. Yabancının bu yoğun satışlarına rağmen yerli yatırımcıların alıma devam etmesi ve piyasaya yeni gelen bireysel yatırımcı bu satışları karşıladı.

Borsada gerçekleşen alım ve satımlara bakıldığında ilk çeyrekte yabancıların sanayi ve hizmet sektörü hisselerine ilgi gösterirken bankalarda ve karlı oldukları hisselerde satış yaptıkları gözleniyor.

İlk çeyrekte en fazla alım yapılan 10 hisse Türk Hava Yolları, Turkcell, Petkim, Arçelik, Tekfen Holding, Çelebi, DO-CO, Nuh Çimento, Gübre Fabrik., Borusan Yatırım Pazarlama oldu.

İlk çeyrekte en fazla satım yapılan 10 hisse ise şöyle sıralandı: Garanti BBVA, Ereğli Demir Çelik, Akbank, Koza Altın, İş Bankası (C), Bim Mağazalar, Aselsan, Migros Ticaret, Ford Otosan ve Koza Madencilik.

GÖZLER 15 NİSAN’DA

Piyasalar, tekrar artan Kovid-19 vaka sayısı ve 15 Nisan’daki Merkez Bankası faiz toplantısına kilitlendi. Gün içi hareket aralıklarının daraldığı, belirsizliğin bir türlü aşılamadığı sıkıntılı bir dönemdeyiz. Pay piyasasında halka arzlara ilgi yüksek olsa da yabancıların devam eden satışları endeks üzerindeki baskının sürmesine sebep oluyor. BIST 100 Endeksi haftayı yüzde 2.58 düşüşle 1.393 seviyesinden kapattı. Dolar kuru 8.17 TL, altının onsu 1.743 dolar ve faiz yüzde 18.56 seviyesinde bulunuyor.

Önümüzdeki haftanın en önemli gündemi Merkez Bankası’nın 15 Nisan’da gerçekleştireceği faiz toplantısında. Piyasanın genel beklentisi faizlerde bir değişikliğin olmayacağı yönünde. TCMB’nin bu toplantıda vereceği faiz kararının yanında mesajlara odaklanılacak. Politika metnindeki değişiklikler ana gündem konusunu oluşturacak. Merkez Bankası, geçtiğimiz yılın kasım ayından bu yana sadece faiz kararı ile değil, para ve kur politikası metinleri ve sözlü açıklamalarıyla da piyasaları yönlendiriyor.

KAYNAK: MİLLİYET / ZEYNEP AKTAŞ

Editör: TE Bilişim