Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Bir-Sen, Eğitim Sen, Eğitim-İş ve Anadolu Eğitim Sendikası yüz yüze eğitimin devamı için tüm eğitim çalışanlarının zaman kaybedilmeden aşılanması noktasında açıklamalarda bulundular.

Türk - Eğitim- Sen

GENEL BAŞKAN TALİP GEYLAN: `EĞİTİM ÇALIŞANLARI BİR AN ÖNCE AŞILANMALIDIR!

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, yüz yüze eğitimin devamı için tüm eğitim çalışanlarının zaman kaybedilmeden aşılanmasının son derece önemli olduğunu söyledi. 

Hatırlanacağı gibi, Türk Eğitim-Sen olarak defalarca eğitim çalışanlarının aşılanması çağrısında bulunmuş ve her gün milyonlarca öğrenci ve veli ile muhatap olan öğretmenlerimizi virüs riskine karşı korumanın ertelenemez bir gereklilik olduğunu dile getirmiştik. Gelinen noktada  artan vaka ve vefat sayıları haberleri ardından 18 milyon öğrencimizle doğrudan muhatap olan eğitim çalışanlarının aşılanması daha da çok önem kazanmıştır.  

Konuyla ilgili açıklama yapan Genel Başkan Talip Geylan, yüz yüze eğitime devam edilmesi için zaman kaybedilmeden eğitim çalışanlarının aşılanması gerektiğini söyleyerek;" 18 milyon öğrencinin olduğu ülkemizde, öğrenciyle okulla alakası olmayan neredeyse aile yoktur. Bundan dolayı öğretmenleri covid-19 riskinden korumamız, aslında tüm toplumu korumaya yönelik tedbir almak anlamına gelecektir." dedi.

Genel Başkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Gün geçmiyor ki bir meslektaşımızın Covid-19 nedeniyle vefat ya da hastalık haberini almayalım. Her gün milyonlarca öğrenci ve veli ile muhatap olan öğretmenlerimizi virüs riskine karşı korumak ertelenemez bir gerekliliktir.

Yüz yüze eğitime devam edilmesi isteniyorsa, zaman kaybetmeden başta öğretmenlerimiz olmak üzere tüm eğitim çalışanlarının aşılanmasına başlanmalıdır.

18 milyon öğrencinin olduğu ülkemizde, öğrenciyle okulla alakası olmayan neredeyse aile yoktur. Bundan dolayı öğretmenleri covid-19 riskinden korumamız, aslında tüm toplumu korumaya yönelik tedbir almak anlamına gelecektir."

GENEL BAŞKAN TALİP GEYLAN: `EĞİTİM ÇALIŞANLARI RİSK ALTINDA!

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, koronavirüs vaka sayısındaki yükseliş nedeniyle hem eğitim çalışanlarının hem de öğrencilerin sağlığının riske atılmaması için, ara sınıflarda olduğu gibi, okul öncesi ve ilkokullarda da tam zamanlı uzaktan eğitime geçme kararının alınmasını istedi.

Bilindiği gibi 2 Mart'ta başlayan kontrollü normalleşme süreci ile beraber yüz yüze eğitime geçilmişti. Ancak artan vaka sayılarından dolayı il Hıfzıssıhha Kurulu kararları doğrultusunda kimi illerde ara sınıflarda yeniden uzaktan eğitime geçildi.  Türk Eğitim Sen olarak Kasım-2020’den itibaren aşı konusunda sürekli çağrı yapıldığını hatırlatan Genel Başkan Geylan aşılama programı tamamlanmadan tedbirlerin kalıcı sonuçlar vermesinin mümkün olamayacağını bildirdi.

LGS ve YKS eşiğindeki öğrencilerin hazırlık programları devam edilmesi kaydıyla, Ramazan ayı boyunca tüm kademeler itibariyle uzaktan eğitim kararı da alınabileceğine dikkat çeken Genel Başkan Geylan, bu sürede de tüm eğitim çalışanlarının aşılanmasının hızla tamamlanması gerektiğini kaydetti.

 Genel Başkan Talip Geylan açıklamasında şu ifadeler yer verdi:

"Günlük vaka sayıları son haftalarda sürekli artan bir seyir izlemektedir. Nitekim dün itibariyle sayı 45 binlere dayanmış durumdadır.

Gün geçmiyor ki, yurdun dört bir yanından Covid-19 virüsü nedeniyle hastalanan ya da hayatını kaybeden bir meslektaşımızın acı haberini almayalım.

Hatırlanacağı üzere Mart başında Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla yeni kısıtlamalar hayata geçirilmişti. Hali hazırda illerimizin yaklaşık %80’i yüksek/çok yüksek risk grubundandır.

Bir çok ilimizde ara sınıflarda tam zamanlı uzaktan eğitime geçilmiştir.

Öte yandan bilim insanlarının açıklamalarına göre yeni mutant virüsün özellikle 0-9 yaş grubunda hızlı yayıldığı ve etki gösterdiği anlaşılmakta. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın bugün yaptığı “65 yaş üstü büyüklerimizin son bir ayda toplam vakalar içindeki oranı %14,39’dan %11,3’e düştü. Gençlerin aktif vakalar içindeki oranı ise artıyor. Gençlerimizi de koruyacağız.” paylaşımı da bu gerçeği doğrulamaktadır.

Böyle bir durumda MEB Sağlık Bakanlığı ile görüşerek, hem eğitim çalışanlarının hem de öğrencilerimizin sağlığının riske atılmaması için, ara sınıflarda olduğu gibi, okul öncesi ve ilkokullarımızda da tam zamanlı uzaktan eğitime geçme kararı almalıdır.

Hatta, daha ileri ve gerekli bir tedbir olarak, LGS ve YKS eşiğindeki öğrencilerimizin hazırlık programları devam etmek kaydıyla, Ramazan ayı boyunca tüm kademeler itibariyle uzaktan eğitim kararı da alınabilecektir. Bu sürede de tüm eğitim çalışanlarının aşılanması programı hızla tamamlanmalıdır.

Türk Eğitim Sen olarak Kasım-2020’den itibaren aşı konusunda sürekli çağrı yapıyoruz. Çünkü görülmüştür ki, aşılama programı tamamlanmadan tedbirlerin kalıcı sonuçlar vermesi mümkün olamayacaktır.

Sağlık Bakanlığı’nın öncelikleri güncellemesi ve öğretmenlerin aşılanması için imkanları zorlaması elzemdir."

EĞİTİM BİR SEN

Eğitim çalışanlarının aşılanmasına hız verilmelidir

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, vaka sayılarının giderek arttığı bir süreçte eğitim gündeminin ilk sırasında eğitimcilerin aşılanması konusunun yer aldığına dikkat çekerek, “Eğitim çalışanlarına yönelik aşılama süreci hızlandırılmalı, eğitim-öğretimin devam edebilmesi için eğitimcilere öncelik verilmelidir” dedi.

Atilla Olçum, İzmir, Aydın, Muğla ve Denizli’de Şube yönetimleri, ilçe temsilcileri ve üyelerle bir araya geldi, okul ve kurum ziyaretlerinde bulundu, eğitim çalışanlarıyla görüştü.

Çözümün adresi el birliği etmektir

Salgın sürecinde yaşanan sorunlara, eğitim çalışanlarının gündemine ve sendikal çalışmalara dair değerlendirmelerin yapıldığı toplantılarda konuşan Olçum, kovid-19 salgınının hayatın bütün alanlarını etkisi altına aldığı bir dönemden geçildiğini belirterek, sıkıntılı sürecin ancak dayanışmayla aşılabileceğini söyledi. Olçum, “Sorunların çözümünün adresi örgütlenmek, el birliği etmek, omuz omuza yürümek, birlik ve beraberlik içerinde olmaktır. Pek çok kazanımı örgütlü gücümüzle elde ettik, onlarca sorunun çözümünü el ele vererek sağladık” dedi.

Eğitim çalışanlarının çözüm bekleyen sorunlarına dikkat çeken Olçum, şöyle devam etti: “Verilen sözlerin zamanında yerine getirilmemesi, açıklanan projelerin, vizyon belgelerinin beklentileri karşılayacak şekilde hayata geçirilmemesi eğitim çalışanlarının moralini bozmakta, onları hayal kırıklığına uğratmaktadır. Ücretli öğretmenlik garabeti, eğitimcilere yönelik şiddete karşı etkin ve caydırıcı bir adım atılmaması, öğretmen açığı, aylık karşılığı ders saatlerindeki eşitsizlik, idari izinli sayılanların ders ücreti mağduriyeti, yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarına fazla çalışma karşılığı ücret ödenmemesi, görev tanımlarının belirsizliği, keyfî uygulamalara maruz kalmaları gibi birçok sorunun çözümü, beklentilerin karşılanması konusunda artık adım atılmalıdır.”

Vaatler artık yerine getirilmelidir

3600 ek gösterge artışı sözünün gereğinin yerine getirilme çağrısında bulunan Olçum, üzerinden iki yıldan fazla zaman geçen 3600 ek gösterge vaadinin, tüm eğitim çalışanlarını kapsayacak şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Öğretmenlik meslek kanunuyla ilgili belirsizliğin ortadan kaldırılmasının zamanının geldiğini hatta geçtiğini belirten Olçum, “Öğretmenliğin kamu sistemi içerisinde tanımlanmış eğitim-öğretim hizmetleri sınıfından müstakil bir meslek kanununa kavuşturulması konusu daha fazla ertelenmemelidir. Öğretmenlik meslek kanunu, öğretmenlerin haklarını ve yetkilerini koruyacak ve geliştirecek bir eksende ele alınmalıdır. Haklarımızı koruyacak, çalışma şartlarımızı iyileştirecek meslek kanunu bir an önce çıkarılmalıdır” şeklinde konuştu.

EĞİTİM SEN

Eğitim Sendikalarına Açık Çağrımız: Salgına Karşı Ortak Tutum Alalım

Pandeminin ülkemizde görülmesinden bu yana toplum olarak çok zorlu bir dönemden geçiyoruz. Bir yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz Covid-19 salgını nedeniyle bugüne kadar aralarında meslektaşlarımız ve öğrencilerimizin de olduğu 30 bini aşkın canımızı kaybettik.

2 Mart’tan itibaren okullarda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilmesi ve sınavların yüz yüze yapılma kararının ardından tedbirlerin yetersizliği nedeniyle iş yerlerinde vaka sayılarının giderek arttığı görülmektedir. Ayrıca salgın hızının artması sadece eğitim ve bilim emekçilerini değil, tüm toplumu olumsuz etkilemektedir. Yüz yüze eğitim sürecinde yaşanacak olumsuzluklar sonucunda da ileride çok daha vahim tablolarla karşı karşıya kalmamız muhtemeldir.

Bu nedenle eğitim öğretim hizmet kolunda örgütlü sendikalar olarak ortak sorumluluk almamız gerektiğini düşünüyoruz. Eğitim ve yükseköğretim kurumlarında çalışan herkesin acilen aşılanması ve iş yerlerinde alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi ve takip edilmesi için yapabileceklerimizi birlikte tartışmak, belirlemek istiyoruz.

Eğitim Sen olarak, Covid-19 salgını ve salgının yol açtığı sorunlara karşı eğitim-öğretim hizmet kolunda bulunan bütün sendikaları bir araya gelmeye ve ortak tutum almaya davet ediyoruz.

EĞİTİM  İŞ

AŞILAMA TAMAMLANINCAYA KADAR YÜZ YÜZE EĞİTİME ARA VERİLMELİDİR

Covid-19 nedeniyle birçok öğretmenimizin,  öğrencimizin ve vatandaşımızın sağlık sorunları yaşadıkları hatta vefatla sonuçlanan süreçlerin yaşandığı bilinmektedir.   

Eğitimin yüz yüze yapılması gerektiği açıktır fakat evrensel, anayasal, yasal ve sonucunda insani bir hak olan sağlık ve yaşam hakkını tehlikeye atacak uygulamaların sonlandırılması riskin minimize edilmesi gerekir.

Yüz yüze eğitimin devamı için tüm eğitim çalışanlarının zaman kaybedilmeden aşılanması son derece önemlidir.

Ancak, gelinen noktada, eğitim emekçilerini aşılamadan yüz yüze eğitim kararı veren MEB, bu yolla hem eğitim emekçilerinin canını hiçe saymış, hem de öğrencilerin birbirlerine ve evlerine virüs taşıma ihtimalini görmezden gelerek toplum sağlığını tehlikeye atmıştır.

Eğitim-İş olarak mevcut şartlarda verilen yüz yüze eğitim emirlerinin gerekli şartların sağlanamamasına ve aşılama sürecinin tamamlanmamasına bağlı olarak hukuka aykırı olduğunu vurguluyor, Valiliklere iletilmek üzere okullara vereceğimiz dilekçe ile 

-Eğitim ve Bilim İşgörenlerine yönelik aşılamanın bir an önce tamamlanması ve bu konuda  bilgilendirilmeyi,

-İllerdeki eğitim öğretim süreci ile ilgili karar verme merci olan Vali başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurulunca aşılama işlemi ile aşı etki süreci ve  pandemiye ilişkin alınması gereken tedbirler tamamlanana kadar yüz yüze eğitime ara verilmesini

talep ediyoruz.

Eğitim-İş  MERKEZ YÖNETİM KURULU 

ANADOLU EĞİTİM SENDİKASI 

ÖĞRETİCİ: YÜZ YÜZE EĞİTİME ARA VERİLSİN, AŞILAMA İŞLEMLERİ TAMAMLANSIN!

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ artan vakalar, yüz yüze eğitim ve öğretmenlerin aşılanması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamaları şöyle;

Bilindiği gibi Ocak ayında aşılama programı ve tablosu Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmış, bu tabloya göre öğretmenler ile eğitim çalışanları ‘Hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörler’ başlığı içerisinde 7. Sırada yer almıştı. Anadolu Eğitim Sendikası olarak her daim aşılama ile ilgili yaptığımız çağrılarda okullar yüz yüze eğitime başlamadan tüm eğitim çalışanlarının aşılanması gerektiğini, eğitim çalışanlarının aşıda öncelikli olması gerektiğini ifade etmiştik. Ancak ne yazık ki gerek ara tatilde, gerek ara tatil sonrasında aşılama işlemleri başlamamış ve 15 Şubat itibarıyla köy okulları ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde, 2 Mart’tan itibaren de ilk okular, 8. Ve 12 sınıflar yüz yüze eğitim başlamıştır.

Sayın Ziya SELÇUK 24 Şubat tarihinde Çorum’da öğretmenler ile birlikte ilk aşıyı olmuş, yüz yüze eğitime başlayan öğretmenler öncelikli olacak şekilde eğitim çalışanlarının aşılama işlemlerinin devam edeceğini söylemiştir. Ancak aradan geçen bir buçuk aylık dönemde aşılanan öğretmen sayısı %10’u geçmemiştir.

Günlük vaka sayıları ile virüse yakalanan ve bu nedenle hayatını kaybeden meslektaşlarımızın sayısı her gün artarken, bilim insanlarının açıklamalarına göre mutant virüsün çocuklarda, gençlerde görülme oranı artarken yüz yüze eğitimde ısrar edilmemelidir.

Eğitimde esas olan yüz yüze eğitimdir ancak, öğretmenler ve eğitim çalışanları aşılanmadan yapılan yüz yüze eğitim hem ciddi risk oluşturmakta hem de eğitimde aksaklıklara neden olmaktadır. Bu nedenle vakaların da daha artacağı öngörülerek yüz yüze eğitime ara verilmeli, bu süre zarfında öğretmen ve tüm eğitim çalışanlarının aşılama işlemleri tamamlanmalıdır.

Anadolu Eğitim Sendikası

Editör: TE Bilişim