Özgeçmiş hakkında temel bilgiler

Her şeyden önce öğretmenler olarak şu blog sayfasını okuyarak bir öğretmen Cvsi nasıl hazırlanır bilgi almanızı tavsiye ederiz.

CV (Özgeçmiş), eğitimden mevcut iş yerine kadar bir kişinin mesleki faaliyetinin biyografisidir. Latince'de, CV (Özgeçmiş) terimi sıklıkla kullanılır ve bu, kelimenin tam anlamıyla yaşamın akışını ifade eder.

CV, mesleki niteliklerinizi kağıt üzerinde sunmanın en uygun yoludur. Becerilerinizi ve yeteneklerinizi, zamanınızı ve deneyiminizi işverene ifade edebilmenizi kolaylaştıracaktır. Böylesine basit bir sistem yardımıyla, hakkınızda olabildiğince fazla bilgi edinmeye çalışırlar ve aynı zamanda, düzgün yazılmış bir CV sayesinde sizinle ilgili detaylı bilgileri elde edebilirler.

CV yazmanın “tek bir doğru yolu” şeklinde tabir edilebilecek bir durum yoktur. Bu, senin hazırlamış olduğun bir belge olacak ve bu belgeyi istediğin gibi yazabileceksin. Kağıt üzerinde ya da online bir şekilde CV hazırlama işlemini kolaylıkla gerçekleştirebileceksiniz.. Bununla birlikte, işveren ile başvuru sahibi arasındaki iletişimde uyulması gereken belirli bir etik vardır ve bu etik kurallar çerçevesinde CV hazırlamak oldukça önemlidir.

İşverenler genellikle başvuru için gönderilen CV'lere mesai saatleri dışında bakarlar. Aynı zamanda, aralarında bir mülakat için birkaç parça seçmeleri gereken birkaç düzine anket yığınına dalıp kalabilirler. CV'niz kötü yapılandırılmışsa, gereksiz bilgiler içeriyorsa, metin girintisiz ve paragrafsız tek bir blokta ise okunması zordur. Bu da büyük olasılıkla çöp kutusuna gideceği anlamına gelir. CV'nizin işverenlerin dikkatini çekmesini istiyorsanız üzerinde çok çaba sarf etmeniz gerekecektir. Metin kısa paragraflara bölünmeli, madde işaretli listeler içermeli ve yalnızca belirli bir işe alım görevlisi için ilginç ve gerekli olan bilgilere uyan net bir mantıksal şemaya sahip olmalıdır.

CV yazarken hangi veriler kullanılmalıdır?

Bu gerçekten kolay bir soru değil. Doğru cevaplamak için, CV ile işe alım yapan uzmanlarının en çok dikkat ettiği yönleri bilmeniz gerekir. Bu kapsamda her işveren için ayrı bir kriter daha ön plana çıkmaktadır. Fakat temel anlamda en çok dikkat edilen hususların başında daha önce çalıştığınız işlerin neler olduğu gelmektedir. Bunun sonrasında ise nitelikleriniz ve becerileriniz dikkate alınmaktadır.

Bununla birlikte başvuru sırasında CV'de yazım hataları veya mana hataları bulunuyorsa bu başvurunun yüzde 60 oranla reddedildiği bilinmektedir. Bununla birlikte CV'de çok sayıda kopyala yapıştır kelimelerin bulunması durumunda reddedilme oranı yüzde 40'larda iken, yüzde 35 oranlarında yanlış ya da uygun olmayan e-posta kullanılan CV'lerin reddedildiği belirlenmiştir.

Kişisel veri

Bu genellikle isim, doğum yeri, doğum yılı, telefon numarası ve e-posta adresi gibi bilgilerin bulunduğu alandır. Ayrıca resim eklemeyi unutmamalısınız. Resmin omuz üzerinden çekilen bir fotoğraf olmasına özen gösterin ve giyiminize dikkat edin. Ayrıca fotoğrafta gülümsemeyi de ihmal etmeyin.

Cep telefonu numarası ve e-posta adresi oldukça önemlidir. Cep telefonu numaranız sürekli açık olan ve kullandığınız bir numara olmalıdır. Size ulaşmak istedikleri anda ulaşmaları oldukça önemlidir. Eğer numarayı yanlış verdiyseniz ya da sık kullanmadığınız bir numarayı verdiyseniz oldukça kötü sonuçlara hazırlıklı olmalısınız.

E-posta adresi içinde aynı şeyler geçerlidir. Özellikle sık sık kullandığınız ve kontrol ettiğiniz bir e-posta adresi vermelisiniz. En uygun olan adres tanımı ise, isim ve soyisimden oluşan bir mail adresi olacaktır. Eğer isim ve soyisiminizin olduğu mail adresini alamıyorsanız onuna uygun rakamlar ekleyerek deneme yapabilirsiniz. Bununla birlikte en çok kullanılan gmail gibi uzantıları tercih etmeniz iyi olacaktır. Ayrıca uygun olmayan mail adreslerini kesinlikle kullanmamalısınız. "[email protected], [email protected], yıkıcı[email protected]" gibi mail adresleriyle başvuru yaparsanız kesinlikle ret cevabı almaya kendinizi hazırlamalısınız.

Eğitim ve Nitelikler

Eğitim kurumunun adını, alınan eğitim düzeyini, fakülteyi, uzmanlık alanını belirtin. Sadece "mükemmel" olsanız bile notları belirtmemelisiniz. Bu durumda, bir onur derecesi veya bunun gibi bir şey aldığınızı yazmaya değer. Üniversiteden yeni mezun olmuş genç bir uzmansanız, o zaman sadece CV yazmakta olduğunuz açık kontenjanla ilgiliyse, mezuniyet çalışmanızı ayrıntılı olarak açıklayın. Ayrıca hangi uzmanlık kurslarına katıldığınızı da yazabilirsiniz. Başka bir iş tecrübeniz yoksa stajla ilgili bilgiler çok faydalı olacaktır.

Ayrıca eğitiminiz sırasında katıldığınız gönüllü toplantılar ya da okul gazeteciliği gibi aktiviteleri de ekleyebilirsiniz. Bu durum CV'yi boş vermenizden daha iyi bir izlenim oluşturacaktır. Sonuçta yaptığınız her işlem size tecrübe kazandıracaktır.

Beceriler

İşi yapmak için gerekli bilgi ve becerilere sahip olmak çok önemlidir. İşveren, bu becerilere sahip olup olmadığınızı önceden bilmek ister, bu nedenle gerekli niteliklere sahip olduğunuzu göstermeye değer. İşinizi yapmanıza yardımcı olacak her şeyi buraya yazın. Burada belirttiğiniz her şey kariyer hedefinizle alakalı olmalıdır. Potansiyel bir işveren için çok önemli olmayan becerilere sahipseniz, bunları kişisel veriler bölümüne ekleyin.

Beceriler kısmına ekleme yaparken aynı zamanda bu beceriler ile ilgili sertifikalara sahipseniz, o zaman çok daha etkili olacaktır. Bu sayede hem becerilerinizi belirtmiş olursunuz hem de bu konuda deneyiminizin olduğunu ve gerekli eğitimi almış olduğunuzu kanıtlamış olursunuz. Ne kadar çok belgeniz ya da sertifikanız olursa o kadar iyi olacaktır. Özellikle de başvuru yaptığınız sektörle alakalı belge ve sertifika edinmeniz sizin için çok büyük avantaj sağlayacaktır.

Profesyonel destek almayı ihmal etmeyin

CV hazırlama konusu her ne kadar basit bir iş gibi görünse de aslında oldukça zor ve karmaşık bir işlemdir. Bundan dolayı bu konuda profesyonel destek almanız en uygunu olacaktır. Unutulmamalıdır ki her yıl binlerce iş başvurusu uygun bir şekilde hazırlanmamış olan CV’lerden dolayı reddedilmektedir. Bu durum karşısında yapılabilecek tek şey ise CV Maker platformundan gerekli olan profesyonel desteği almak olacaktır. Bu platformdan alacağınız profesyonel desten sayesinde gereken şekilde CV hazırlayacağınız için, başvuru sonuçlarınızın da olumlu bir şekilde sonuçlandırılması mümkün olacaktır.

Editör: TE Bilişim