Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Akit TV canlı yayınına katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Yalçın, kamu görevlilerinin alım gücünün düştüğünü belirterek seyyanen zammın düşünülmesi gerektiğini belirtti. 

Yalçın, Akit TV canlı yayınına katıldı. Açıklanan enflasyon rakamlarının akabinde memur maaşlarına yapılacak zam oranının belirli olmasından sonra sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Yalçın, Akit TV canlı yayınına katılarak gelişmeleri değerlendirdi.

Memur-Sen olarak 5. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde sundukları tekliflerin kabul edilmiş olsaydı şu an bu tartışmaların yaşanmıyor olacağını ifade ederek şöyle devam etti: “Biz masada, 2020 yılı için 8+7 2021 için 6+6 şeklinde bir teklif sunmuştuk. Ancak ne yazık ki masadan uzlaşma çıkmadı. Çünkü bize sunulan teklif tahmin üzerinden sunuldu. Ancak Türkiye’de son 10 yılda hiçbir enflasyon tahmininin tutmadığını gördük. Biz bu ezberi bildiğimiz için, beklentileri karşılamayan teklifi reddettik. Geldiğimiz noktada da tekliflerimizin doğruluğu ve hakkaniyetliliği bir kez daha ortaya çıkmış oldu.”

Memur-Sen’in sunduğu teklifle Kamu İşvereni Heyeti’nin sunduğu teklif arasında bir uçurum olduğunu kaydeden Yalçın, Memur-Sen olarak bir kez daha haklı çıktıklarını ancak buna sevinemediklerinin altını çizdi.

Açıklanan enflasyon rakamlarının ardından kamu görevlilerine 7.36 oranında bir zam yapılacağını ancak bunu bir zam olarak görmediklerini de belirtti.

Memurun Alım Gücü Düştü

Konuşmasında gerçek enflasyon ve hedeflenen enflasyon arasındaki makasa dikkat çeken Yalçın sözlerine şu şekilde devam etti: “Açıklanan 14.6’lık bir enflasyon sözkonusu. Ancak sahada gerçek enflasyonun bu olmadığını biliyoruz. Gıda enflasyonu yüzde 19’u gördü. Vergilere bakıyoruz 9.21 arttı. Asgari ücret 21.56 oranında artırıldı. Bu rakamlar ışığında görüyoruz ki gerçek enflasyonun hesaplanması zor değil. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Kamu İşveren Heyeti masada bu gereksiz ısrardan vaz geçmeli. Aynı şeyleri tekrar tekrar masaya getirmekten vazgeçmeli. Geçen toplu sözleşmede bu yüzden mutabakat sağlayamadık. Bu konuda tepki vererek, iş bırakma eylemi yaparak düşüncelerimizi ifade etmiştik. Görüyoruz ki doğru bir tepki vermişiz.”

Seyyanen Zam Konusu Mutlaka Düşünülmeli

Kamu görevlilerinin alım gücünün düştüğünü ifade eden Yalçın, “Enflasyon rakamlarını dikkate aldığımızda, dolar kurundaki dalgalanmaları dikkate aldığımızda görüyoruz ki kamu görevlilerinin alım gücü düşmüştür. Hükümete düşen çeşitli sektörlere yapılan paket uygulaması gibi, kamu görevlilerine yönelik seyyanen zam uygulaması bir an önce düşünülmeli” diye konuştu.

4688 sayılı yasada tadilat gerektiğini ifade eden Yalçın, “Onun için Çalışma Bakanlığı'na çağrıda bulunuyorum. Bizim bu toplu sözleşme düzenine itirazımız var. 6'ncı dönem Toplu Sözleşmesi’nden önce mutlaka ama mutlaka toplu sözleşme sistematiğinde gerekli tadilatların yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Yalçın, kamuda bir diğer soruna da dikkat çekerek kamuda sözleşmeli personel istihdamının ciddi bir problem ürettiğini belirtti. Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sözleşmeli türü 41 çeşide ulaştı. Onun için 41 kere maşallah diyemiyoruz 41 kere vah diyoruz. Kamuda sözleşmeli sayısı 400 bini aştı. Kamudaki sözleşmeliler arasındaki özlük hakları farklılığı da 20’yi buldu. Bu konunun da gündeme alınması gerekiyor. Kılık-kıyafet konusunun gündeme alınması gerekiyor. Yardımcı hizmetler sınıfının, genel idare hizmetler sınıfına aktarılma konusu var. Bunları gündeme getirmeye devam edeceğiz. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da mutlaka bu konulara kulak kabartmalı.”

Editör: TE Bilişim