Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Sağlık Bakanlığı, "Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler ve Genel Kuralları" başlıklı ortak bir rehber yayımladı. MEB tarafından il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen rehberde öğretmenlerin, okul, servis personelinin ve kantin çalışanlarının tam doz aşılarının tamamlanmış olması önerilirken, öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki kez PCR testi ile taranmaları ve sonuçların okul tarafından kayıt altında tutulması istendi. Öğrencilerle aynı ev içerisinde yaşayan kişilerin de aşı olmalarının önerildiği rehberde öne çıkan kurallar şöyle:

MASKE TEMİN EDİLECEK

ADVERTISING

Tüm okullarda öğrenci, öğretmen ve personelin ihtiyacı olması halinde kullanabilmeleri için yeterli sayıda maske MEB tarafından temin edilecek. Okulda, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve günlük olarak boşaltılmaları sağlanmalı.

Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risklilik durumları MEB ile Sağlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonu yoluyla izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak. Seminer haftasında enfeksiyon kontrolü ve okula giriş koşullarını içeren eğitim verilecek ve okul yönetimince belirlenecek görevli tarafından bu programın uygulanması ve alınacak önlemlerin takibi yapılacak. Tüm öğrenciler okula maskeyle gelmeli ancak gelişimsel sorunu olan veya maske takmakta zorlanan çocuklar için istisna olabilir.

HES KODUNA BAKILACAK

Maske takamayan öğrenciler; gelişimsel sorunları veya doktor raporuyla kayıt altına alınmış olan tıbbi nedenlerle maske takamayan çocuklarda mümkünse yüz koruyucu kullanımı sağlanmalı. Öğretmenler ve diğer görevliler aşılanma durumundan bağımsız olarak okulda bulundukları süre boyunca sürekli maske takmalı.

Farklı sınıflarda ders vermeleri durumunda öğretmenlerin dersler arasında maskelerini değiştirmeleri önerilir. Yiyecek içecek tüketiminin ayrı zamanlarda ve mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesi için özen gösterilmeli.

Veli ve ziyaretçilerin salgın döneminde mümkün olduğu kadar okul bahçesi de dahil olmak üzere okul içerisine girişlerine izin verilmemeli. Ziyaretçiler zorunlu olmadıkça okula alınmamalı, alınması gerektiğinde ise HES kodu kontrolünde durumları 'risksiz' olmalı.

VALİLİK DUYURDU

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı öncesi İstanbul il ve 39 ilçe milli eğitim müdürüyle geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Twitter hesabından toplantıyı paylaşan Yerlikaya, "Yüz yüze eğitimde aşı en büyük önceliğimiz. Koronavirüs geleceğimizi

TEMAS EN AZA İNDİRİLECEK

Ders sırasında sınıf camlarının öğrenciler açısından risk yaratmayacak şekilde mümkün olduğu kadar açık kalması istenilen rehberde, ders aralarında tüm öğrencilerin açık alana çıkmaları, sınıfın camlarının ve kapısının tamamen açılarak en az 10 dakika süreyle havalandırılması tavsiye edildi.

Teneffüs saatlerinin, okul bahçesinde kalabalık oluşmaması için okulun fiziksel kapasitesi ve öğrenci mevcudu dikkate alınarak farklı zamanlara gelecek şekilde ayarlanması tavsiye edilen rehberde, okul kapalı alanlarında farklı sınıf öğrencilerinin bir araya gelmesini en aza indirecek şekilde planlama yapılması belirtildi.

Tükürük ve sekresyon çıkışına neden olabilecek yüksek sesle yapılan egzersizlerin açık alanda ve öğrenciler arasında tercihen en az 2 metre mesafe bırakılarak yapılması gerektiği kaydedilen rehberde ders sürelerinin sınıf boyutları ve öğrenci sayısı dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak şekilde planlanması istendi.

Rehberin sonunda velilere olası hastalık durumunda bilgi paylaşabilmeleri için Bilgilendirme Formu verilmesi de önerilirken, formda "Çocuğumda ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikayeti olması durumu, aile içerisinde solunum yolu şikayetleri gelişen veya solunum yolu enfeksiyonu hikayesiyle hastane yatışı yapılan kişi varlığı, aile içerisinde Covid-19 tanısı alan kişi bulunması durumu"nda velinin çocuğu okula göndermemesine dikkat çekildi.

Editör: TE Bilişim