22-09-2020

 EBA Canlı Derse Giriş Yapamayan Öğretmen ve Öğrenciler İçin Çözüm Önerilerini Sizler İçin Paylaşıyoruz.

MEB tarafından EBA canlı ders saatlerinde değişiklik yapıldı. Yeni saatler ile iller 3 kategoriye ayrıldı. Her ilde farklı saatlerde canlı dersler başlayacak. İlkokullarda ise süre sınırı olmaksızın istenilen saatte canlı ders açılabilecek.

Öncelikle şunu belirtelim. MEB'in bu uygulaması ilk gün işe yaramadı. EBA'ya öğretmenler de öğrenciler de girmekte sorun yaşadı.

Öncelikle durumu ilkokullar açısında ele alalım.

İlkokullarda yapılan değişiklikle artık sınıf öğretmenleri kendileri ders atayabiliyorlar. Harici ders ataması yapan öğretmenler, Zoom'da oluşturdukları dersin linkini ve şifresini EBA'ya kopyalamak suretiyle EBA üzerinde canlı ders başlatıyorlar. EBA'da başlatılan canlı ders öğretmenleri de öğrencileri de Zoom uygulamasına yönlendiriyor. Yani hem öğretmenlerde hem de öğrencilerde Zoom uygulamasının yüklenmiş olması gerekiyor.

EBA Canlı Ders Destek Telegram Grubumuza Katılmak İçin TIKLAYINIZ


 
Bu noktada  birkaç çözüm önerimiz var.

Öncelikle yoğunluğu azaltmak adına ilkokularda haftalık 30 saat canlı ders yapılması uygulamasından vazgeçilmelidir. Günde en fazla 3 saat canlı ders yapılmalıdır.

Canlı derse giriş çözümü olarak ise şu yöntem öne çıkıyor. Öğretmenler Zoom üzerinden canlı ders planlarken linki ve şifreyi EBA'ya kopyalıyorlar. Bu linki ve şifreyi bir yere kaydetmeleri yararlarına olacaktır.

Ders saati geldiğinde eğer öğrenciler EBA'ya giremezlerse, bu linki ve giriş şifresini öğrencilere attıkları takdirde doğrudan canlı derse giriş yapılabilecektir.

Bu yöntemde EBA saf dışı kalmış oluyor. Yine öğretmenler de eğer canlı derse EBA üzerinden başlatamazlarsa, Zoom üzerinden ders saati geldiği anda canlı ders başlatabilirler.

Öğretmenlerin ve öğrencilerin EBA üzerinden harici derse giriş yapmasındaki tek amaç, dersin yapılıp yapılmadığının MEB tarafından kontrol edilebilmesi.

Yoğunluk devam ederse MEB ilkokulda harici ders atama yönteminden vazgeçmeli, doğrudan Zoom üzerinden ders yapılmasına izin vermelidir.

Eğer ilkokulların oluşturduğu bu yoğunluk EBA üzerinde azaltılırsa, ortaokul ve lise canlı dersleri de rahatlayacaktır.

Bu şartlarda ortaokul ve lise için canlı derse bir alternatif bulunmamaktadır. EBA açılmadığı takdirde öğretmen ve öğrenciler canlı derse giremeyecektir. Yine bu kademelerde de Zoom bir alternatif olarak sunulabilir.

Konuyla ilgili gelişmeleri takip ederek sizlere aktarmaya devam edeceğiz...

kaynak: mebpersonel.com
 

Telegram Branş Öğretmen Grupları


EBA Canlı Ders Destek Telegram Grubumuza Katılmak İçin TIKLAYINIZ 
 

Editör: TE Bilişim