Sağlık Bakanı Koca: "(Kovid-19) Aşılanmayanların okula alınmama gibi bir durumu olmaz. Öğretmenlerimizin aşılanma oranlarının giderek arttığını görüyoruz."

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar'ın katılımlarıyla bugün toplandı.

Toplantı sonrasında Bakan Koca, basın toplantısı düzenledi.

"AVM, KAFE İÇİN TEST ŞARTI GÜNDEMDE YOK"

Bakan Koca konuşmasında şunları kaydetti:

Aşısı tamamlanmış kişi sayısı 35 milyon. Bu kişilerin vaka yükü yüzde 13, hastane yükü yüzde 10.

Biz AVM, restoran, kafeler için test şartı gündemde yok. Önümüzdeki dönemde ben aşılanma oranıyla birlikte salgının ülkemizin gündeminden giderek düşeceğini düşünüyorum.

Almanya dışında Avrupa'da şu an bizden daha fazla aşı yapan bir ülke yok ve ben olmayacağını düşünüyorum.

PCR TESTİ VERMEYEN ÖĞRETMENLERE YAPTIRIM UYGULANACAK MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:

Şu an en az 1 doz aşı yaptıranların öğretmen ve çalışanların %88'i buldu. 2 doz aşısını tamamlayanlarda %75'i buldu. Yüzde 4.4 oranında son 6 ay içinde hastalığı geçirenler var. (Kovid-19) Aşılanmayanların okula alınmama gibi bir durumu olmaz. Öğretmenlerimizin aşılanma oranlarının giderek arttığını görüyoruz. İlk 6 ay içerisinde PCR zorunluluğu olmayacak anlamına gelir. %95 üzerinde bu oranların olacağını düşünüyorum. Velilerimiz tedirgin olmasınlar. Ama üzerine düşün sorumlulukları en az öğretmenlerimiz kadar uygulamaları lazım. Velilerimizin bu sorumluluğu evlatları için alacağını umut ediyorum.

Yurt dışıyla ilgili aşı sertifikasıyla ilgili birçok ülkeyle biz irtibat halindeyiz. Aşının tanına bilirliğinde bir sorun olmayacağını düşünüyoruz.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer : Öğretmenlerimiz içi değil servisten öğrencinin evinden çıkıp okul ortamına gelmesine, oradaki geçirdiği süre boyunca temas ettiği öğretmenlerimiz ve diğer elemanların ya aşı olması veya haftada 2 defa PCR testi yaptırması gerekiyor. Öğretmenlerimizin aşı ortalaması Türkiye'ye göre daha yukarıda. Öğretmenlerimizin hem aşı olmayıp hem de PCR testi olmayacaklarına inanmıyorum. Çünkü öğretmenlerimiz 1 buçuk yıldır fedakarlık göstererek uzaktan eğitim yaptılar. Öğretmenlerimiz öğrencilerle bulaşmayı arzuluyorlar. O süreçte bir sorun olacağını düşünmüyorum.

Editör: TE Bilişim