MEB uzaktan eğitim süreci devam ediyor. Ocak ayının ilk haftası ile birlikte sınavlar dönemi yüz yüze okullarda başlayacak. 

Yüz yüze sınavlar ile ilgili merak edilenler: Günde kaç sınav var? Sınava girmeyen ne olacak? İlkokullarda sınav yapılmayacak. Ama ortaokul ve liselerde bir dersten bir sınav yüz yüze gerçekleştirilecek. Peki bu sınavlara girmeyen öğrenciler ne olacak? Günde kaç dersten sınava girilebilecek. Öğrencilerin de velilerin de en çok merak ettiği sorular bunlar.

YÜZ YÜZE SINAVLAR İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER: GÜNDE KAÇ SINAV VAR? SINAVA GİRMEYEN NE OLACAK?
Gelin bu soruların yanıtlarına bakalım:

Uzaktan eğitim anaokulları hariç tüm eğitim kademelerinde 22 Ocak tarihine kadar sürecek. İkinci dönem nisan ayında yapılacak ara tatilden bir hafta alındı. Bu nedenle 2020-2021 öğretim yılının ikinci dönemi 15 Şubat’ta başlayacak.

İLKOKUL 4’LER SINAVA GİRECEK Mİ?
İlkokul ilk 3 sınıfta sınav yoktu. Bu yıl birinci dönem 4’ncü sınıflar da sınava girmeyecek. Ders etkinliklerine katılım var ve proje etkinliklerine katılım dikkate alınarak, karneleri hazırlanacak.

ORTAOKULLARDA NASIL YAPILACAK?
Ortaokul ve liselerde bir yazılı sınav olacak. Bu da yüz yüze gerçekleştirilecek. Seyreltilmiş ve hijyen kurallarına uygun olarak yapılacak. Öğrenciler günde 2 dersten sınava girebilecek.

Ortaokul ve imam hatip ortaokullarında görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi ile spor, teknoloji ve tasarım, bilişim teknolojileri ve yazılım, Peygamberin hayatı, temel dini bilgiler dersi ile seçmeli derslerde sınav yapılmayacak. Bu derslerin dönem puanı ders etkinliklerine katılım puanı ve varsa proje puanları ile oluşturulacak.

Öğrencilerin yüz yüze eğitim, canlı ders ve/veya EBA TV takip ve ders etkinliklerine katılımlarına göre haftalık ders saati sayısı 2 ve daha az olanlara 2, haftalık ders saati sayısı 2'den fazla olanlara ise 3 defa ders etkinliklerine katılım puanı verilecek.

LİSELERDE NASIL OLACAK?
Her dersten bir sınav. Yüz yüze olacak. Şu ana kadar sınav olanların notları geçerli olacak. Her bir derse ilişkin bir sınav puanı ile performans çalışmalarına ilişkin puanı olacak. Performans çalışmaları sunumu, dersin özelliğine göre yüz yüze, çevrim içi veya e-posta gibi diğer elektronik ortamlarda yapılabilecek. Günde 3 sınav yapılabilecek.

SINAVLAR NE ZAMAN YAPILACAK?
Şu ana kadar olan sınavlarını tamamlayan okullar var bazı okullarda ise hiç sınav olmadı. Yapılan sınavlara rapor nedeniyle katılamayan öğrenciler var. Bu öğrenciler de telafi sınavına girecek. Tüm yüz yüze sınavlar 4-22 Ocak tarihleri arasında yapılacak. Telafi öğrencileri de bu tarihler arasında sınava girecek. Cumartesi günleri de yapılabilecek. En az bir hafta önce öğrencilere duyurulacak.

HANGİ KONULARDAN SORUMLU OLACAKLAR?
Öğrenciler yüz yüze sınavlarda hangi konulardan sorumlu olacaklarını soruyor. Sınava kadar işlenen tüm konulardan sorumlusunuz. Sınavın içeriğini MEB değil, okullar kendileri belirleyecek. Okullarda yapılacak sınavlarda dersin öğretim programında yer alan ölçme ve değerlendirme esaslarına uyulacak ve sınav tarihlerine okullardaki sınıf/alan zümre başkanları kurulunca karar verilecek.

SINAV SÜRESİ NE OLACAK?
Her bir sınav için atölyelerdeki uygulama sınavları gibi zorunlu hâller dışında bir ders saati (40 dakika) süre verilerek uygulanacak ve sınav soruları bu süreye uygun olarak hazırlanacak. Bir günde her bir öğrenci için en fazla iki dersten sınav yapılabilecek.

BAŞKA ŞEHİRDE SINAVA GİRME
Bir başka karar daha var. Eğer öğrenci isterse başka şehirde sınava girebilecek. Burada kural okudukları okul türü ile aynı okul olması. Bunun için veliler 28 Aralık’a kadar dersleri belirleyip bulundukları ildeki okul müdürlüğüne başvuracak. Bir de okudukları okulların müdürlerini bilgilendirecek. Sınava girdiği okul müdürü puanları, öğrencinin kayıtlarının olduğu okula elektronik ortamda bildirecek, sınav evraklarını da ulaştıracak.

BİRİNCİ DÖNEM PUANLARI
2020-2021 eğitim ve öğretim yılı birinci dönem puanları, haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın, öğrencilerin her dersten bir sınav puanı, bir performans çalışması ve derse hazırlık, devam, aktif katılım, örnek davranışları gibi ders içi katılımlarına ilişkin performans puanları ile belirlenecek. Yani derse katılım da performans puanı olarak işlenecek. Öğrenciin katıldığı yarışmalar konferanslar, eğitimler değerlendirilecek.

SINAVA GİRMEYENLER NE OLACAK?
Geçerli mazereti olanlar ikinci dönemin ilk iki haftası içinde yani 15 Şubat’tan sonra iki hafta içinde 15-26 Şubat tarihleri arasında sınava alınacak. Bu sınavdan sonra birinci dönem notları sisteme girecek.

PANSİYON ÖĞRENCİLERİ
Ölçme ve değerlendirme uygulamaları sürecinde yatılı bölge ortaokullarında kayıtlı olan öğrencilerin, valiliklerce gerekli tedbirler alınarak il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince yapılacak planlamalar doğrultusunda sınav tarihlerinin olduğu günlerde pansiyonda kalabilmeleri ve diğer pansiyon hizmetlerinden yararlandırılmaları sağlanacak.

Ortaöğretim kurumlarında    ise pansiyonlarda barınma ihtiyacı olan öğrenciler, talep etmeleri hâlinde, durumlarına uygun paralı/parasız yatılı olarak yönetmelik hükümlerine göre okul pansiyonlarından yararlandırılacak olup sınavlar, pansiyonu bulunan okullarda pansiyonda yoğunluk oluşturmayacak şekilde planlanacak. 

Ayrıca valiliklerce gerekli önlem ve tedbirler alınarak taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamındaki öğrencilerin yapılan sınav planlamalarına göre okullara taşınmaları sağlanacak.

19-12-2020 (Kaynak: pervinkaplan)

Editör: TE Bilişim