Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, NTV canlı yayınında eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda soruları yanıtladı. Yüz yüze eğitimin başlamasının ardından 2 hafta geçtiğini belirtilerek değerlendirmenin sorulması üzerine Özer, uyum eğitimin 1 Eylül'de, tüm kademelerde ise normal eğitimin 6 Eylül'de başladığını hatırlattı. Süreci tamamen Sağlık Bakanlığı ile koordine ettiklerini vurgulayan Özer, tüm okullarda gerekli tüm tedbirleri aldıklarını söyledi.

Okullarda PCR Taraması

Okullarda rastgele PCR taramasının eğitim yılı boyunca devam edecek rutin bir uygulama olup olmayacağı konusunda Özer, bunun Sağlık Bakanlığının örneklemler üzerinde okullardaki durumu kontrol edebilmek için Millî Eğitim Bakanlığı ile yürüteceği bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Bunun okullardaki sağlık önlemleriyle ilgili toplumu rahatlatacağını belirten Özer, şöyle devam etti: "Velisinin rızası olmayan hiçbir öğrenciye PCR testi uygulanmayacak birinci nokta o. İkinci nokta ise Sağlık Bakanımızla görüştük, çocuklarımızdan burundan PCR alınmayacak, tükürük üzerinden PCR testi yapılacak. Dolayısıyla çok daha kolay, uygulanabilir bir PCR yaklaşımı olacak. Bu bizim elimizi güçlendirecek. Çünkü rutin önlemin dışında arada farklı zamanlarda tespit edemediğimiz herhangi bir vaka varsa tedbir alarak, o sınıflarımızda yüz yüze eğitime ara vererek, 14 günlük veya Sağlık Bakanlığı kabul ederse bir hafta sonra eğitim sistemine döndürmeyle ilgili ilave bir kontrol mekanizması getirecek."

 

Burada ağırlık verecekleri yerlerin okullardan ziyade pansiyonlar olduğunu belirten Özer, pansiyonlar için rastgele değil belli periyotlarda ve velilerin rızası dahilinde PCR yapacaklarını, böylece süreci daha kontrollü yönetebilme imkânına kavuşacaklarını ifade etti.

Öğretmenlerin aşı oranının her geçen gün arttığına dikkati çeken Özer, şunları söyledi: "Sadece öğretmenlerimizde değil, diğer çalışanlarımızda da artıyor. Aşı gönüllülük esasına dayalı yapılıyor. Sadece biz ilave olarak aşı olmamışsa haftada iki kere çalışanlarımızdan PCR yaptırmasını zorunlu kıldık ve süreç de gayet başarılı bir şekilde gidiyor. 6 Ağustos'ta, benim göreve başladığım tarihte, 1 doz aşı olmuş öğretmen oranı yüzde 73'tü. Geldiğimiz 17 Eylül tarihi itibarıyla 1 doz aşı olan öğretmen oranı yüzde 92 Türkiye ortalaması ise yüzde 83." Bu oranın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Özer, "Diğer taraftan 2 doz aşı olmuş öğretmen sayımız 6 Ağustos'ta yüzde 59'du. 17 Eylül tarihi itibarıyla bu da yüzde 80'e varmış durumda. Öğretmelerimize buradan teşekkür ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Özer, PCR testleri sonucunda pozitif belirlenen öğretmen olup olmadığı sorusu üzerine "Var. Aslında bu alınan önlemin ne kadar doğru olduğunu gösterdi. Hiçbir semptom göstermemiş, aşı olmamış ama PCR yaptırdığı zaman pozitif olan vakalar ortaya çıktı. Eğer PCR yaptırmamış olsaydık o öğretmenlerimiz okula gidecekti. Biz, kurallara uyduğumuz zaman en steril, en güvenli ortam olan okullarımız yüz yüze açık kalmasıyla ilgili avantajlı duruma geçmiş olacağız. Bizim vaka bazlı, sınıf bazlı yaklaşımımız, dönemin sonu

Editör: TE Bilişim