16-07-2020 

Milli Eğitim Bakanlığı LGS istatistiklerini yayınladı.


Merkezi Sınav, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına öğrenci seçmek amacıyla uygulanmaktadır. 2020 yılında uygulanan Merkezi Sınav, tüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 salgınına karşı özel tedbirlerle gerçekleştirilmiştir. Birçok ilki ve öncül uygulamayı içeren 2020 Merkezi Sınavında öğrencilerin performansları ve alt testlerin psikometrik özellikleri bu raporda detaylı olarak ele alınmıştır.


2020 Merkezi Sınavı 20 Haziran 2020 tarihinde sözel bölümü 09:30, sayısal bölümü 11:30’da başlayan iki oturum halinde uygulanmıştır. Uygulama öncesinde ve sonrasında öğrencilerin sınıflara giriş ve çıkışları sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin sınıflara girişlerine kadar maskelerini kullanmaları zorunlu tutulmuştur. Öğrencilere maske ve dezenfektan temini görevliler tarafından sağlanmıştır. Merkezi Sınav başvurusu Millî Eğitim Bakanlığı tarafından otomatik gerçekleştirilen 1.671.337 öğrenciden 1.472.088’i sınava katılmıştır. Böylece 2019-2020 eğitim öğretim yılında 8. sınıfta eğitime devam eden öğrencilerin %88,08’i Merkezi Sınava girmiştir.


Merkezi Sınav geleneksel olarak 8. sınıf müfredatları dikkate alınarak geliştirilmektedir. 2020 yılında ise yaşanan salgın nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesinin oluşturabileceği olumsuzluklar dikkate alınarak Merkezi Sınavın kapsamı öğrencilerin yüz yüze eğitim aldığı 8. sınıf ilk dönemi konularıyla sınırlandırılmıştır. Böylece öğrenciler Merkezi Sınavda yalnızca okulda yüz yüze eğitim aldıkları konulardan sorumlu tutulmuştur.


Sözel bölümde öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil alt testlerinde toplam 50 soru sorulmakta ve 75 dakika cevaplama süresi verilmektedir. Sayısal bölümde yer Yönetici Özeti alan Matematik ve Fen Bilimleri alt testlerinde toplam 40 soru bulunmakta ve öğrencilerin bu soruları yanıtlamak için toplam 80 dakika süreleri bulunmaktadır.

Merkezi Sınava katılan öğrencilerin alt testlerdeki performanslarını değerlendirmek için doğru cevap sayısı dağılımları incelenmiştir. Soru sayısı 20 olan alt testler arasında öğrenciler en yüksek başarıyı Fen Bilimleri alt testinde (10,21) en düşük başarıyı Matematik alt testinde (4,89) göstermiştir. Sözel bölümde yer alan Türkçe alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 10,00 olarak hesaplanmıştır. Soru sayısı 10 olan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 5,05, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinde 6,39 ve Yabancı Dil alt testinde ise 3,53’tür. Merkezi Sınavın her iki oturumundaki soruların tamamına 181 öğrenci doğru cevap vermiştir.


2020 Merkezi Sınavda yer alan soruların özellikleri detaylı olarak analiz edilmiş ve sınavın psikometrik özelliklerine ilişkin bilgi verilmiştir. Alt testlerdeki sorulara ilişkin 2020 Merkezi Sınavda hesaplanan ortalama güçlük, ortalama ayırt edicilik değerleri ve güvenirlik katsayıları ölçme araçlarında istenen düzeylerin üzerinde değerlere sahiptir. Salgın nedeniyle sınav kapsamının önemli ölçüde daraltıldığı 2020 Merkezi Sınavında yer alan soruların ayırt ediciliklerinin gerekli düzeyin üzerinde olduğu belirlenmiştir.


Alt testlerdeki doğru cevap sayısı ortalamalarının cinsiyete göre değişimi incelenmiş ve kız öğrencilerin ortalamalarının Matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

Öğrencilerin anne ve baba eğitim düzeylerine göre sınav performanslarının nasıl değiştiği incelenmiştir. Analiz sonuçları öğrencilerin merkezi sınav puanlarında anne ve baba eğitim düzeylerine göre 120 puana varan farklar olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar, anne ve baba eğitim düzeyindeki artışının sınav performansındaki artışla ilişkili olduğunu göstermektedir.

Öğrencilerin 6., 7. ve 8. sınıftaki yılsonu başarı puanlarının ortalaması olan okul başarı puanı ortaokulda akademik performansın bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Öğrencilerin merkezi sınav puanları ile okul başarı puanları arasındaki ilişki korelasyon analiziyle incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, merkezi sınav puanları ile okul başarı puanları arasında pozitif ve güçlü (ρ=0,834) bir ilişki olduğunu göstermiştir. Yapılan ek analizler, okul başarı puanları ile 2020 Merkezi Sınavda yer alan tüm alt test puanları arasında da anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur.

Sonuç olarak, 2020 Merkezi Sınavı salgın döneminde zorlu koşullar altında uygulanmasına ve sınava katılan öğrenci sayısı büyük oranda artmasına rağmen başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizlerde, sınav kapsamı daraltılmasına rağmen alt testler ve soruların yeterli özellikleri gösterdiği belirlenmiştir. Öğrencilerin sınav performansları ile okul başarı puanları arasında güçlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Öğrencilerin alt testlerdeki performansları geçen yıllar ile benzer bir örüntü göstermiştir.





LGS İstatistiklerin
Tamamı İçin TIKLAYINIZ


--------------------
 


020 İl içi yer değiştirme sıralama robotu için TIKLAYINIZ 

2020 İl dışı yer değiştirme sıralama robotu için TIKLAYINIZ

 

Telegram Branş Öğretmen Grupları için tıklayınız.

ÖĞRETMENDEN SATILIK (Araba, Ev, İkinciel...)Telegram Grubu İçin TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilişim