24-06-2016        

KONU:  EĞİTİCİ FİLM İZLEME VE MESLEKİ AÇIDAN YORUMLAMA VE FARKINDALIK OLUŞTURMA

   

        Konumuz gereği öğretmenlerimize önce eğitici bir film izletmemiz gerekti. Film olarak da “Her Çocuk Özeldir”  seçildi. Film izletildikten sonra öğretmenlerin yorumları alındı.

 

       

v   Her Çocuk Özeldir filmi, sayıları ve harfleri tanımada problem yaşayan, disleksi hastası, Ishaan adlı 9 yaşındaki 3.sınıf öğrencisini konu alıyor. Ishaan, resim yapmayı ve doğayı tanımayı çok seven, harfleri ve sayıları tanımadığı için başarısız olan fakat yine de öğrenmeye çabalayan bir çocuktur.  Ödev ve yazılılardan tüm arkadaşları yüksek alırken Ishaan’ın çok düşük not alır.  Bu durum, ailesi ve öğretmenleri tarafından Ishaan’ın tembelliği olarak algılanır ve Ishaan sürekli azarlanır.

 

Yorum: Öğretmenler önce  problemi belirlemek, sonra problemin temeline inmek ve çözüm yollarını aramak  gerektiği yorumunu yaptılar.

 

Öğretmenler; sınıflarındaki öğrencilere daha farklı bakacaklarını ve değişik davranış sergileyenlerin neden böyle davrandığını araştıracaklarını belirttiler.

 

v   Ama filmdeki öğretmenler problemi çözmeye çalışmak yerine öğrenciyi okuldan soğutmaya yönelik hareketler sergiliyorlar. Ishaan’ın sınıfta tüm derslerde başarılı olan abisini örnek almasını söyleyerek kıyaslama yapıyorlar.  Okuldan atılma ihtimali olan Ishaan ailesi tarafından yatılı okula gönderiliyor. Okula, ailesi tarafından istenmediği için gönderildiğini düşünen Ishaan, iyice içine kapanıyor ve psikolojisi bozuluyor.  Gönderildiği okulun ana prensibi disiplindir. Bu durum Ishaan’ın öğretmenleri tarafından anlaşılmasını engeller.

 

          Yorum: Disiplin, öğrenmeyi getirmez. Bizler, disiplin ve kurallar koyarak zorla bilgi aktarmaya çalışırsak bu durum etki tepki olayını doğurur ve öğrenciler derslerde başarılı olamazlar. Ayrıca, Ishaan gibi öğrencilerimiz olduğunda yapmamız gereken, öğrenciyi tembellikle suçlamak değildir. Problemi özümseyip sebeplerini düşünmeliyiz.  Bu yaklaşım, öğrencileri tanımamıza olanak sağlar. Her çocuk özeldir, kendine özgü becerileri ve başarıları vardır. Öğrencileri tanımak amacıyla çalışmalar sergilemezsek, birçok çocuğu hayata kazandıramaz aksine kaybederiz.

 

         Öğretmenler; öğrencileri  kazanmak için farklı yöntemler deneyeceklerini ve başarının sadece akademik olmadığını, çocukları belli standartlara sokmaya çalışmamak gerektiği vurgulandı.

 

 

 

v   Bir gün yatılı okula, resim dersi için vekil öğretmen tayin edilir. Gelen vekil öğretmen, zihinsel ve bedensel yeterliği olmayan öğrenciler için oluşturulmuş okulda görev almış bir öğretmen olduğundan, çevreye ve öğrencilere bakış açısı, onlara olan tutumu ve yaklaşımı, disiplin çerçevesinde katılaşmış diğer öğretmenlerden farklıdır.  Çünkü kendisi de disleksi hastasıymış. Ishaan’ın sessiz ve korkak oluşu dikkatini çeker.  Bir gün Ishaan’ın sıra arkadaşıyla sohbet havasında konuşur ve Ishaan hakkında bilgi edinir.

 

Kaçak İddaa initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;">Yorum: Bizler de bir problem ile karşılaştığımızda gözlemlerimizi yapmalı ve gerekli olduğunda müdahalede bulunmalıyız. Aynı zamanda Ishaan’ın sınıfı tarafından kabul edilmesi çok önemlidir.

 

Öğretmenler; öğrencilerini daha iyi gözleyeceklerini ve sınıftaki öğrencilerin daha duyarlı olmalarını sağlamaya çalışacaklarını belirttiler.

   

v   Vekil öğretmen, Ishaan’ın geçmiş dönemdeki ders notlarını inceler ve belirli aralıklarda aynı problemleri sergilediğini fark eder. Ishaan’ın hastalığını tespit eder. Ailesiyle görüşmeye gider.  Ama ailesi pek aldırmaz. Önceden hiç resim yapmayan Ishaan’ın aslında resim yapmayı çok sevdiğini öğrenir. Öğrencinin topluma geri kazandırılması için çalışmalara başlar. Öncelikle harfleri ve sayıları tanıması için çeşitli materyaller kullanır. Zamanla Ishaan okumayı ve yazmayı öğrenmiştir. Öğretmen, öğrencinin kendine güvenini geri kazanabilmesi ve toplumda söz hakkına sahip olabilmesi için resim yarışması düzenler. Disiplin-disiplin-disiplin prensibine sahip öğretmenlerin de bu yarışma sayesinde yumuşarlar.

 

Yorum: Öğrencilerle resim, spor, müzik gibi yollarla iletişim kurmak ve grup çalışmaları yapmak, birlikte vakit geçirmek onlara ulaşma da  disiplinden çok daha etkilidir.

 

            Öğretmenler; öğrencilerimizi tanımalı ve onları anlamalıyız. İyi bir öğretmen olabilmek, iyi gözlem yapmaktan geçmektedir. Çevreye, olan bitenlere hakim olmak bizleri daha başarılı hale getirecektir.

                 SONUÇ:   Öğretmenler;

            Her eğitimcinin izlemesi gereken bir film olduğunu,

            Bu filmi izleyince her çocuğu aynı kefeye koymamayı daha iyi anladığını,

            Neden yapamıyor, niçin yapamıyor?  Diye düşünmezken filmi izledikten sonra bu soruların cevaplarını bulmaya gayret göstermesi gerektiğini,

           Her çocuğun farklı olduğunu, farklı hayal dünyası olduğunu anladıklarını,

           Özel eğitimin gerekliliğini daha iyi anladıklarını,

           Bu filmi izledikten sonra başarı kavramına bakış açılarında bir farkındalık yarattığı,  

        

         

 

          Öğretmenlerin öğrencilerini ve  ailelerini daha iyi tanımaları, hastalıklarını bilmeleri ve iyi diyalog  içerisinde olmalarını,

          Böyle özel çocukları  olduğu gibi kabul etmelerini sağladığını,

          Sınıftaki bir tek çocuğun  bile kaybedilmesinin göze alınamayacağını, 

          Böyle özel çocuklar sınıflarında arkadaşları ile sorunlar yaşıyorlar ise; rehber öğretmenleri gözetiminde ( sınıftaki diğer arkadaşlarına 3.- 4. sınıfta iseler)   izletilmesinin farkındalık yaratacağını,

          Bir çocuğun eğitiminde önemli olanın yetenekleri olduğu ve belli bir sisteme bağlı kalarak asla istenilen sonuca ulaşılmayacağının en güzel şekilde anlatıldığını,

         Bu yüzden Her Çocuk Özeldir filminin  hayatımızın geri kalan kısmında alacağımız kararlarda oldukça etkili olacağı vurgulanmıştır.

Editör: TE Bilişim