Milyonlarca insanı yakından ilgilendiren memur ve emekli zamları geçtiğimiz günlerde netlik kazanmıştı. 2021 yılı rekor bir enflasyon ile noktalanırken memur ve memur emeklileri de bu enflasyon farkından faydalanmıştı. Memur ve memurların toplam zam oranları yüzde 30'u bulmuştu.

2021 yılının ilk ayında gerçekleşen enflasyon ve toplu sözleşme zammı memur ve memur emeklilerini memnun etmesede, toplu sözleşme gereği alınan karara uymak zorunda kalındı. Bunun akabinde 2022 Ocak ayında açıklanan rekor enflasyonla memur ve memur emeklilerin maaş zam oranı yüzde 30'u buldu. Ancak memurların beklentileri tıpkı asgari ücrette olduğu gibi yüzde 50 zam uygulanmasıydı. Cumkhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gelir vergisinin asgari ücrete kadar olan kısmının ve damga vergisinin kaldırıldığını açıklaması üzerine memurlar alacakları yüzde 30 zammın üzerine birde bu kesintilerden kurtulmuş oldu.

ZAMLI MAAŞLAR NE ZAMAN YANSIYACAK ?

Memurların yüzde toplu sözleşme ve enflasyon farkı olarak toplamda ocak ayında yüzde 27,5 zam alması planlanıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memur ve memur emeklilerine yüzde 2,5 toplu sözleşmeye zam eklemesi üzerine zam oranı yüzde 30'u buldu. Ancak bu toplu sözleşmeye ek zam meclise geçtiğimiz günlerde sunuldu. Meclisten geçtikten sonra yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. 

Bu nedenle Ocak ayında alınacak maaşlar aslında yüzde 30 zamlı olmayacak. Söz konusu ek zam kararının Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra memur ve memur emeklileri tam olarak almaları gereken zammı almış olacaklar. Net zamlı maaşların tam olarak şubat ayında alınması bekleniyor. Ocak ayında alınacak maaşlar yüzde 27,5 zam üzerinden yatmış maaşlar olacak ve bir de 15 günlük fark hesaplara yatırılacak.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NE KADAR ETKİ EDECEK ?

Memur maaşlarından gelir vergisi ve damga vergisinin tamamen kaldırılmasını müjde olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan vermişti. Bunun üzerine maaşların asgari ücrete kadar olan kısımlarından artık gelir vergisi ve damga vergisi alınmayacak. Bu uygulamanın yansıması evli,çocuklu,çocuksuz,eşi çalışan ve çalışmayan olmak üzere bir çok etkene bağlı olacak. Örneğin eşi çalışmayan bir memur 521 seyyanen maaşına artış alacak. Söz konusu gelir vegisi ve damga vergisi kesintilerinin iptal edilmesini de memur ve memur emeklileri yine şubat ayı maaşlarında net olarak görecekler.

MEMURLARIN VE EMEKLİLERİN MAAŞ GÜNLERİ NE ZAMAN ?

Devlet memurlar, sözleşmeli memurlar, geçici personel ve memur emeklileri maaş zamlarını ve enflasyon farklarını Ocak 15'te alacaklar

17-26 Ocak tarihleri arasında ise SSK emeklileri zamlı maaşlarını alacaklar

25-28 Ocak tarihleri arasında ise BAG-KUR emeklileri zamlı maaşlarını alacaklar.

Editör: TE Bilişim