Uğur Şahin: Üç ayda 120 milyon doz aşıyı tamamlamak istiyoruz

BioNTech'in kurucu ortağı Uğur Şahin: "(Kovid-19 aşısı) Türkiye için temmuz, ağustos ve eylül ayında 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz."

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün toplandı. Toplantıya BioNTech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin'de katıldı. Toplatı sonrası Şahin ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, birlikte açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca ve Uğur Şahin, 120 milyon doz aşı içni anlaşma yapıldığını Eylül ayına kadar 120 dozun Türkiye'ye geleceğini duyurdu. Buna göre ilk 30 milyon aşı Haziran ayında Türkiye'ye gelecek.

Uğur Şahin canlı yayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sorularını yanıtladı.

"AŞIMIZ 30'DAN FAZLA VARYANTA ETKİLİ""

Koca'nın aşı mutasyonlara karşı etkilimi sorusuna, "Bugüne kadar aşıyı 30'dan fazla varyantlara deneyledik. vizim aşımız en çok mutasyonlara karşı güzel etki gösteriyor. Kent ve Afrika mutasyonlarına karşı iyi kontrol yapıyor. Bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik ve Hindistan varyantına karşı da bizim aşımız yüzde 25-30 aralığında etki gösteriyor. Bu etki yüzde 70-75 oranında enfeksiyon korumasını bekliyoruz. Gelecek haftalarda daha çok bilgi edineceğiz.

"HASTALIĞI GEÇİRENLER İÇİN 1 DOZ AŞI YETERLİ OLABİLİR"

Enfeksiyonu geçirmiş olan kişiler, bizim gördüğümüze göre ilk dozdan yüksek antikor oluyor. Bu yüksek antikorlar sanki 2 aşı yapılmış kişiler gibi aynı oranda antikor oluyor. Enfeksiyon geçirmiş olanlar için 1 doz yeterli olabilir.

Üçüncü doz, en erken 6 ay sonra ama 9 ay sonra 2. dozdan sonra verirsek yeter. Türkiye'deki aşı kampanyasında en çok 6.-7.-8. ayda aşı olacak olduğu için 2022'de 3. aşı yeterince olur.

Mutasyonlarla ilgili bir sorun görmüyoruz. Ama mühim olan vatandaşları en çabuk zamanında aşı olması gerekiyor." yanıtını verdi.

Bakan Koca, Uğur Şahin'i Haziran ayında Türkiye'ye davet etti. Haziran ayının ilk yarısında Türkiye'ye geleceğini dile getiren Uğur Şahin, Türkiye'de aşı üretimi ve Ar-Ge çalışması da yapmak istediklerini açıkladı.

Editör: TE Bilişim