Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı, 2 saat 50 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından dikkat çeken başlıklar:

SİBER SALDIRILAR
- Ulusal siber güvenliği de görüştük. Dijitalleşmeyle birlikte siber tehditler arttı. 7 yıl önce kurduğumu ulusal siber olaylara müdahale merkeziyle tedbir almıştık. Siber politikalarını bütüncül bir anlayışla ve yeni bir stratejiyle ele aldık. Stratejimizi yerli ve milli bir anlayışla şekillendirdik.
- İlk haberleşme uydumuzu 2022'de uzaya gönderiyoruz.
- Bir milyon yazılımcı projemize gençlerin ilgisi bize umut vermiştir. Güçlü ve caydırıcı bir alt yapı oluşturuyoruz.

GIDA ÜRETİMİ
- Gıda üretimi ve tedarikinin sürdürülebilir olması önemlidir.
- Bugün 140 ülke başka yerlerde toprak kiralamakla kendi geleceğini garanti almak altına almak istiyor. En bakir yerler Afrika topraklarıdır. Toprak kiralamada amaç bugün için değil yarım asır sonrasına hazırlık yapmaktır. Biz de kiralamaya başladık. Böyle bir vizyonu olmayanlar Sudan'dan niye kiraladığımızı anlayamıyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde böyle ithamlar yoktur.
- Yapılan alt yapı yatırımları sayesinde ülkemiz gıda ihracatçısı konumuna gelmiştir. Geçtiğimiz 18 yılda tarımsal milli gelirini 37 milyar liradan 278 milyar liraya yükselterek Avrupa'da ilk sıraya yükselmiştir.
- Büyükbaş hayvan varlığında 18 milyonla Avrupa'da ikinci, küçükbaşta ise 55 milyon hayvan varlığıyla Avrupa'da bir numara olduk.

FUHUŞ'TAN GELİR
Karşımızda, Fuhuş ve organ kaçaklığından gelir elde etmek isteyen bir zihniyet var. Bunlarla ne konuşabiliriz.
Muhalefetin ayakları yere basan, sürdürülebilir bir politikası yok. Böyle bir dertleri de yok. Kendi içlerindeki taciz, tecavüzden politikaya sıra gelmiyor.

KORONAVİRÜS SALGINI
- Salgının yükselişinin önüne geçmek için aldığımız tedbirlerin yaratmış olduğu sıkıntıları aşmak için geçen toplantımızda bazı tedbirler açıklamıştık.
- Asgari ücreti yüzde 21,5 artırdık. Kısa çalışma ödeneğini Şubat sonuna, nakdi ödemede ise 17 mart tarihine kadar uzattık.

İNGİLTERE İLE ANLAŞMA

- İngiltere, Avrupa Birliğinden ayrıldı. İngiltere ile serbest ticaret anlaşması imzalayacağız. Bu Gümrük Birliği anlaşmasından sonraki en önemli ticari bir anlaşma olacaktır.

AŞI ÇALIŞMALARI
- Aşı tedarik çalışmaların gerisinde kalmamız mümkün değil. Menşeine bakmaksızın tüm aşı çalışmalarını takip ediyoruz. Çin'den sipariş ettiğimiz aşıların yılbaşından önce, Almanya'dan alacağımız aşıları ise Ocak ayında almayı bekliyoruz. Aşıda önceliği kendi aşılarımıza veriyoruz. Şuan 8 ayrı aşı çalışmasını başarıyla yürütüyoruz.

VAKA SAYILARI DÜŞÜYOR
- Vaka sayıları düşüyor. Vatandaşlarımızdan kısıtlama tedbirlerine ihtiyaç duymayacak bir şekilde mesafe ve temizliğe dikkat etmelerini istiyoruz.
- Okullarımızda yüzyüze eğitimi 15 Şubat'a kadar erteledik.

AA

Editör: TE Bilişim