ABD'nin büyük medya kuruluşlarından Bloomberg’de yer alan haberde, Delta varyantının çoklu sistem enflamasyon sendromunu (MIS-C) tetikleyebileceğine dair açıklamalar yer aldı. Corona virüsü bulaşan çocukların risk altında olduğu belirtilirken, “Covid-19 semptomu göstermese bile çocuklar bu ölümcül hastalığa yakalanabiliyor. Haftalarca yoğun bakımda kalabiliyorlar” ifadelerine yer verildi.

‘DELTA ARTIRIYOR’

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol: Aşılamada geç kalınmıştı. Bu arayı kapatmak çok mümkün olmadı. Aşılama yeterli değil. Çok durağanlaştı. 2’nci dozunu almış olanların oranı yüzde 25 civarında. Aşılama düşük olunca Delta, aşılanmış kişilere bile enfekte ediyor. Delta, vaka sayısını çok daha hızlı bir şekilde artıracak. Aşılamanın daha stratejik biçimde, seferberlik çerçevesinde yürütülmesi gerekiyor. Aşı ile ilgili bütün temel gerçekler kamu spotları haline getirilip toplu taşıma araçlarında, kalabalık alanlarda, bilbordlarda bilgilendirilmeli. Bilim insanlarına yol verilmeli. Biz şu anda bildiklerimizi uygulayamıyoruz. Okullar gibi aşılanmamış nüfusu karşılayacak yerler için havalandırma ve yoğun test çalışmalarının yürütülmesi lazım. Maske ve mesafe önlemlerine devam etmekle beraber aşı olmalıyız.

‘KAMPANYA BAŞLATIN’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten: Sonbaharda bir yükseliş bekliyorduk ama şimdiden başladı. Bir dalganın dördüncü yükselişi. Normalleşmeye zaten erken başlandı. İktidar, Sağlık Bakanlığı buna önem vermedi. Aşılama olsa, vaka sayısı azalsa bile tedbirleri elden bırakmamalıydı. Aşı olma oranı çok az. Bir kesimin aşı tereddüdünde olmasında bakanlığın ilk dönemlerdeki açıklaması da neden oldu. Tatilin 9 gün olmasıyla yurtiçi ve yurtdışından çok fazla hareketliliğin olması vaka sayısını artırdı. Bakanlık Delta varyantı ile ilgili en son 13 Temmuz’da, “750 kişide görüldü” açıklaması yaptı. Bu akıldışı. Düşen test oranı artırılmalı. Bir aşı kampanyası yapılmalı. Bölgelere dönük de bir aşılama programı yapılabilir. AVM, toplu taşıma araçları gibi çok kalabalık yerlere aşı olmayanlar alınmamalı. Bizi pandemiden kurtaracak olan, aşılama ve gerçek veriler, doğru bilgiler.

‘SOMUT ADIM YOK’

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul: Milli Eğitim Bakanlığı “Her şey yolunda gidiyor. Önlemleri aldık. 6 Eylül’de okulları açacağız” diyor ama bir eğitim seferberliği yok. Artan vakalara karşı somut önlemler alınmalı. MEB için bir ek bütçe hazırlığı yapılmadı. Dünyada okulların gün sayısıyla en çok kapatıldığı ülkelerden biri Türkiye. Kaç öğrencinin aşı olduğuna dair bilgimiz yok. Okulların açılması için şimdiden ek önlemler alınmalı, kamuoyu bilgilendirilip, uyarılmalı. Öğretmenleri haftada 2, öğrencileri 1 kere testten geçirecek koşullar oluşturulmalı. Her okulda sağlık personeline ihtiyaç var. Önlemler alınarak yüz yüze 5 tam gün şeklinde okullar açılmalı. 

Sözcü/Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim